2010. sze 12.

A pesterzsébeti program kiemelt része

írta: Mach Péter
A pesterzsébeti program kiemelt része

 

Augusztus 7-n a Kosutiban tartott "Alkoss velünk" kampánnyitó rendezvényünkön mutattuk be a kerületi programunkat. Akkor is azt ígértük (ma is tartjuk :)), a programot közösen alakítjuk, szerkesztjük az itt élőkkel, az általuk megfogalmazott  problémákra keressük a választ és nem az írósztal mögött álmodjuk meg Pesterzsébet új vízióját. A rendezvényen és egyéb fórumokon történt egyeztetések után elkészült a 2.0 változat.
A részvételi demokrácia viszont számunkra azt jelenti, hogy ez sem a végleges változat, alakítsuk tovább. A program elemeit egyesével közzétesszük és várjuk a reflexiókat, ötleteket, hozzászólásokat.
 
Kezdjük tehát az itt élők szerint a legfontosabb kérdéssel:
 
Közbiztonság (közösségi rendőrség, mediáció) 
 
A Pesterzsébeten élők a kerület legfontosabb problémájának a közbiztonság helyzetét tartják. A kerületben az erőszakos bűncselekmények száma sajnos rendkívül magas, az áldozatok között pedig sok a nő, gyermek és időskorú. Megoldást hosszú távon csak az erzsébetiekkel napi kapcsolatban álló, az ő igényeiket kielégítő közösségi rendőrség, a helyi társadalom által támogatott polgárőrség és a békés, szakmai segítséget felhasználó helyi konfliktuskezelési technikák jelentik. Stratégiánk meghatározó eleme a közbiztonság védelmében és a rendőrség ellenőrzésében való társadalmi részvétel. A rendőri tevékenység során kapjon nagyobb szerepet a bűnmegelőzés!
A kerületben már működő konzultatív fórumokon kiemelt szerepet kell biztosítani a helyi civil szervezeteknek. Törekedni kell arra, hogy a helyi rendőrség, polgárőrség kötelékében jelen legyenek a helyi kisebbség tagjai is, akik ismerik a problémákat, és megtalálják a megoldásokat.
Javasoljuk egy olyan szolgáltatás bevezetését, ami a mediáció technikáival segíti a konfliktusok békés megoldását és kiújulásuk megelőzését. A kerület foglalkoztasson mediátorokat! A mediáció az együttműködésen alapuló tárgyalásos konfliktuskezelés technikája, amelyet akkor használnak, amikor egy nyílt konfliktus szereplői már egyáltalán nem, vagy nem hatékonyan kommunikálnak egymással. Egy hajóban evezünk!
 
 
 
 

 

Szólj hozzá

politika önkormányzat polgármester mediáció pesterzsébet október lehet más a politika xx. kerület közösségi rendőrség mach péter