2011. aug 21.

Panem et circenses.

írta: Mach Péter
Panem et circenses.

2011. augusztus 19-én délelőtt hirdetményben értesítette a kerületben élőket Pesterzsébet Önkormányzata, hogy idén elmarad a tűzijáték.

Az idei szoros költségvetés a kerület intézményrendszerének fokozatos leépítését tartalmazta, Pesterzsébet kulturális és oktatási intézményeinek jelentős része elvesztette önállóságát, óvodák kidolgozott és évek óta alkalmazott nevelési programjai kerültek veszélybe (referencia óvoda esete a sánta kutyával), csökkentek a közmunkaprogram és a szociális támogatások keretei, épülnek le parkjaink, zöld felületeink.

Idén nincs a civil alapban egy fillér sem, takarékossági okokból megszűnt a testületi ülések nyilvánosságát biztosító TV közvetítés, a tördeléssel és a szerkesztéssel kapcsolatos költségcsökkentések miatt a Pesterzsébet Újság arculata egy kedves, színes diákönkormányzati lapra hasonlít, tartalmát valószínűleg lelkes „amatőrök” szerkesztik.

Mindezek indokolhatják, hogy az augusztus 20-i ünnepségek költségkeretét is érintik a változások.
 
Ami viszont nehezen magyarázható (s hasonló költségeket jelent):
 
-         Újabb és újabb támogatások nyújtása a civil alapot megkerülve az alpolgármester ajánlása alapján.
 
A magát lokálpatriótának valló városvezetés a Polgármester támogatása mellett az elmúlt évtizedek alatt felépített intézményrendszert veri szét, rendezvényeit szürkíti és jelentékteleníti el, s miközben képtelen értékeink megóvására, aközben alkalmatlan az értékteremtésre is.
 
Mindezeken azonban nem kell kétségbeesni halandó választópolgároknak, Pesterzsébetért aggódó civileknek és lokálpatriótáknak.
 
Ugyan örvendezni talán nem érdemes, de bátran szembenézni a várható feladatokkal és készülni a változásokra igen.
 
Róma tündöklése és bukása bizonyítja, hogy bomló, foszladozó világrendje is akkor omlott össze, amikor hangossá és mindent elsöprővé vált a követelés:
Kenyeret és cirkuszt!
panem et circenses.
 
 
Szólj hozzá

választás önkormányzat pesterzsébet xx. kerület szabados ákos földesi gyula