2011. aug 23.

Az LMP álláspontja nem változott: Nem lehet rendezési tervekről zárt ülésen tárgyalni

írta: Mach Péter
Az LMP álláspontja nem változott: Nem lehet rendezési tervekről zárt ülésen tárgyalni

A Lehet Más a Politika a részvételi demokrácia pártja, így még a parlamenti politizálásnál is fontosabbnak tartja a helyi önkormányzatok működésének megújítását.
 
Tavaly az önkormányzati választásokra készített ”Lehet Más Pesterzsébet” programunkban az alább célokat is megfogalmaztuk:
 
  • a gazdálkodás átlátható, egyszerű és könnyen betartható szabályok mentén, minden erzsébeti számára ellenőrizhető módon, nyíltan és hatékonyan folyik,
  • az önkormányzat az összes közérdekű információt időben nyilvánosságra hozza és el is juttatja az itt lakókhoz,
A 2011. július 14-i ülésen tárgyalta „Javaslat a TESCO-Global Zrt. kezdeményezésének megvitatására (TESCO-Global Zrt: Szentlőrinci úttól északra és az M5 autópályától nyugatra eső terület – hrsz.: 195025/7, és 195025/10)” napirendi pontot.
 
A testületi ülés meghívójában az előterjesztést nyilvános ülésen tárgyalandó napirendként hirdette meg. A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság kérte, hogy zárt ülésen tárgyalja a testület. A napirendet a módosítással együtt a testület elfogadta.
 
A Lehet Más a Politika képviselőjeként szóvá tettem, hogy sem az előterjesztés, sem a bizottság által benyújtott módosító indítvány nem tartalmazott olyan információt, melynek nyilvánosságra kerülése az önkormányzat érdekeit sértené.
Fontos, szabályozandó és előre meghatározandó kérdés hogy a törvényben kissé slendriánul megfogalmazott lehetőséggel a testület miként és mikor élhet. A hivatkozott jogszabályhely ugyanis nem azt tartalmazza, hogy minden olyan ügyre, amikor az önkormányzat leül tárgyalni egy céggel, akkor mindig zárt ülést lehessen elrendelni.
A Lehet Más a Politika már tavaly ősszel törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben, melyben kezdeményezte, vegyék ki az önkormányzati törvényből azt a részt, amely megengedi, hogy az önkormányzatok üzleti érdekre hivatkozva zárt üléseket rendelhessenek el.
Az LMP meggyőződése, hogy a korrupció elleni leghatékonyabb eszköz a teljes átláthatóság biztosítása a közhatalom működését illetően. Kiváltképp, ha közvagyonról, közpénzek felhasználásáról van szó.
 
Ha az önkormányzatok tisztán, átláthatóan működnek, és nincs mit titkolniuk, akkor zárt ülésekre sincs szükség.
 
Javaslatot tettem tehát hogy a napirendet a testület mégis nyílt napirendként tárgyalja. A többségi FIDESZ frakció vezetőjét meggyőztem igazamról, tekintettel arra, hogy mi sérti, s mi nem az önkormányzat érdekeit az mérlegelés kérdése.  Egy öt perces frakciószünet után a testület úgy döntött, hogy nyílt ülés keretében folytatja a napirend tárgyalását.

 
 
Sajnos a napirend vitájának jelentős része a zárt ülésen zajlott, ezért a napirenddel kapcsolatos véleményemet kevesen ismerhették meg.
-         Mi történik valójában? Miért volt annak idején 17 %-os a beépítettség engedélyezése, miért lesz most 25 %? Nincs az előterjesztés mellett semmilyen anyag arra vonatkozóan, hogy ez milyen környezetkárosítással járna, milyen lehet a zajártalom azon a környéken, mi történhet ott, hol lesznek az építkezések? Semmi nincs a nyilvánosságra hozott rendezési tervben. Van egy javaslat, hogy fogadja el az önkormányzat azt, hogy a TESCO 25 %-ra növeli a beépítettséget, de hogy mi történik ott, arról szó nincs. A Mediterrán lakóparkban élőként örülök a felújításra kijelölt utak jegyzékének. Amennyiben egyszer olyan lesz az előterjesztés, hogy ehhez érdemben is hozzá lehet szólni, akkor elmondom majd, hogy ezzel párhuzamosan a forgalmat is próbáljuk majd átszervezni. A Téglagyár térnél jó volna egyirányúsítani a forgalmat, amikor a környező utcákban csinálják az aszfaltozást. Ez megkönnyítené a forgalmat. Elég nagy forgalom megy rá ugyanis két irányból a Téglagyár térre. Konkrét információk nélkül azonban felelős döntés nem hozható.
Szólj hozzá

politika önkormányzat pesterzsébet részvételi demokrácia lehet más a politika xx. kerület mach péter