2012. feb 24.

Városházi napló, avagy ami a Pesterzsébet Újságból kimarad

írta: Mach Péter
Városházi napló, avagy ami a Pesterzsébet Újságból kimarad

zöld szemüveg.jpgA városházi többség megszüntette a televíziós közvetítéseket, az újság agyán egy „kopasz cenzor ül”, a megújuló honlap szerkesztői pedig még ismerkednek a számítástechnika bonyolult világával. A mindent jótékony homályba burkoló kommunikációs stábnak köszönhetően a többségi frakció képviselői már nem fáradnak véleményük artikulálásával, néhányan a gombnyomogatás pontos teljesítésének feladatával küzdenek sillabuszukból, míg az informatika iránt affinitást érző kerületi konzervatív képviselőnk egyesek szerint az angry birds pályáit teljesíti rendületlenül telefonján – örömhír számára, hogy márciusra ígérik az új szoftver premierjét, amivel nyárig hasznosan eltöltheti az időt -. Gyors és hatékony az ügymenet tehát, rövid, tömör és szakszerű felszólalások az ellenzéki oldalról - bár az MSZP-s kollégák szintén szeretnek halkan szavazgatni, köszönhetően a háttéralkuknak - és mély csönd a többségi oldalról jellemzik az utóbbi időben a testületi üléseket.

 A mai ülésen történtek szubjektív krónikája:

15 napirendet tárgyalt meg a testület kettőtől félötig. A polgármesteri beszámoló elfogadása után a testület módosította a tavalyi költségvetést.  A 2011. évi költségvetési rendelet módosítását az indokolta többek között, hogy az intézmények saját hatáskörű előirányzat-módosításait, illetve az év végéig beérkezett intézményeket érintő támogatásokat átvezette a hivatal. Az Önkormányzat bevételei központosított, normatív előirányzatokkal emelkedtek illetve az intézmények előirányzatait a a valós  adatokhoz kellett igazítani.

A harmadik napirend során folyt először komolyabb vita a testületben, 5 perc frakció szünetet is kértek, hogy egyeztethessék az előterjesztésben felmerült vitás kérdéseket. A többségi frakció véleménye szerint az uszoda működtetése nem volt problémamentes az elmúlt években, ezért a váltás időszerű. Földesi Gyula leköszönt alpolgármester az uszoda üzemeltetését önkormányzati hatáskörbe vonta, ebben azonban frakciója sem támogatta. Konszenzus alakult ki abban, hogy ismételten szolgáltatási koncesszióba adjuk tanuszoda üzemeltetését. (A szolgáltatási koncesszió olyan szolgáltatás megrendelés, amelynek alapján az ajánlatkérő a szolgáltatás nyújtásának jogát (hasznosítási jog) meghatározott időre átengedi, és ellenszolgáltatása a hasznosítási jog vagy e jog átengedése pénzbeli ellenszolgáltatással együtt, ahol a hasznosításhoz kapcsolódó kockázatokat teljes egészében vagy legalább jelentős részben a nyertes ajánlattevő viseli). Mindez lényegében az eddig alkalmazott konstrukció továbbfolytatását jelentené, azzal a különbséggel, hogy az új Kbt. szabályai szerint szolgáltatási koncesszió esetén nem szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatása a szerződés megkötéséhez és a Beszerzési Szabályzatunkat sem kell alkalmazni ebben az esetben. Ugyanakkor természetesen lehetséges Eseti Beszerzési Szabályzat megalkotása a beszerzés lefolytatására. A szolgáltatási koncessziós szerződés megkötése egyaránt lehetséges az önkormányzattól független, „külső szervezettel” és az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társasággal is.

A határozat felhatalmazza a polgármestert a szolgáltatási koncessziós szerződés megkötéséhez szükséges intézkedések megtételére Eseti Beszerzési Szabályzat alapján a 2. pontban foglalt szempontok figyelembe vételével és a szerződés aláírására.

Befogadott módosító indítványomnak köszönhetően a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság és az Oktatási és Kulturális Bizottság elé kell terjesztenie a pályázatban meghatározott közszolgáltatási feladatokkal, feltételekkel kapcsolatos előterjesztést, hogy megvédhessük a kerületi lakosok és gyermekeink érdekeit.

Ilyenek például:

  • úszásoktatás
  • szabad pályák biztosítása a kerületi lakosok és iskolák, óvodák részére
  • rendezvények megtartása
  • egyéb az úszósportághoz, az úszáshoz mint az egészséges életmóddal összefüggő tevékenységhez kapcsolódó és a lakosság részéről igényként felmerülő események szervezése, lebonyolítása.

 A következő napirendben megnöveltük a GESZ belső ellenőri létszámát egy fővel, ez egyrészt örömhír, hiszen a tavalyi leépítések után idén létszámbővitést támogatott a testület. Az előterjesztést azonban nem tudtam elfogadni, mert nem tartalmazta a költségnövekedés forrását. Pikánssá az ügyet az tette, hogy rajtam kívül a Polgármester sem találta a forrást és ő is tartózkodott. Mivel február elején a költségvetés zárószavazásakor a FIDESZ-es többség szétosztogatta az általános tartalékot minden újonnan jelentkező költség újabb megszorítást generálhat az év végén vagy az eladósodás további emelkedését. Később, a napirend lezárulta után kérésemre megkerült a forrásoldal is, a működési céltartalék soron ugyanis maradt rá fedezet.

Két perc alatt pontosítottuk a kerületi SZMSZ-t, majd egy hosszabban tárgyalt napirend következett:

A Hársfa sétány 13-15. szám alatti játszótér (Máltai játszótér) működtetéséről döntött a testület. Az előző döntéseket felülírva mégsem pályáztatta meg az üzemeltetést az önkormányzat, hanem saját erőből oldja meg. A döntés ha nem is óriási, de éves szinten néhány milliós költségnövekedést jelent a tavalyihoz képest. Városházi pletykák szerint a Máltai Szeretetszolgálat képviselőjének előszobáztatása rontotta meg a viszonyt a kerület és az eddigi üzemeltető között a városvezetés pedig félve a további kudarcoktól, más civil szervezetekkel történő egyeztetésbe már bele sem mert vágni.

Véleményem szerint helyi közösségünk akkor működik egészségesen, ha a közszolgáltatási feladataink minél nagyobb hányadát látják el nonprofit szervezetek. Pesterzsébetnek most gyógyító erőre van szüksége: összefogásra, a szolidaritás és kooperáció erejére. A döntés kárt okoz: nem csak anyagit (ami persze könnyen kimutatható), hanem zsákutcába irányítja Erzsébet társadalmi folyamatait.

Módosítottuk a Pesterzsébeti Szociális és Gyermekvédelmi Központ Alapító Okiratát, ezen belül kerületünk is csatlakozott az államosítás előtt álló iskolákból történő 24. órás vagyonkimentési akciókhoz. A Hajós Alfréd Általános Iskola érdekeinek sérelme nélkül a Pesterzsébeti Szociális és Gyermekvédelmi Központhoz csatolt a testület 185, 05 m2-t, ezekben a helyiségben a hivatal osztályvezetője szerint tavaly érdemi tevékenység nem folyt, nem használták. Idén délutáni ugyan már foglalkozásokat tartottak ott, de rugalmas átszervezéssel zavartalanul tud majd egymás mellett működni mindkét intézmény.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy megtörik a turáni átok: Hoffmann Rózsa országegyesítő politikájának köszönhetően nemzeti összefogásban ürítik ki közoktatási intézményeinket önkormányzataink. A Nemzeti Együttműködés Rendszere lassan, de biztosan kiépült.

Apropó: Hoffmann Rózsa néni - aki programja szerint idén a felsőoktatást, jövőre pedig a közoktatást veri szét - március 6-án Pesterzsébetre látogat, 14:30-tól a CSILI-ben lehet személyesen megismerni terveit és elképzeléseit.

A következő napirendben a Képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy a képviselő-testületi ülésre terjessze elő a Budapest Főváros XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzatának tulajdonában álló lakások és nem lakáscélú helyiségek kezelésére vonatkozó új szervezeti rendszer kialakítását célzó javaslatot.

Az előterjesztés valójában egyet jelent: az elmúlt két év vagyongazdálkodásának csődjét. A hivatal alkalmatlannak bizonyult a feladat elvégzésére, a működtetés veszteséges, az Integrit XX. Kft. átszervezését sem sikerült zökkenőmentesen megoldani. Tízmilliók szálltak el a hibás döntések következményeként.

Földesi Gyula, aki két éve az átalakítás mellett tette le a voksát a sikertelenséget azzal magyarázta, hogy a Hivatal kuplerájt vett át. Megítélésem szerint pedig a legfontosabb tanulsága a történetnek, hogy - egyedüliként a piaci szereplők közül - az önkormányzat még egy bordélyházat sem tud nyereségesen működtetni.  

A FIDESZ 2010-ben azt ígérte a választóknak, hogy képes működtetni a kerületet, vagyonával pedig jó gazda módjára gazdálkodik. Azt mondta, határozott koncepcióval rendelkezik hogy miként rakja rendbe a vagyongazdálkodást, majd két évet szüttyögött és csak most jut eszébe hogy kialakítson egy működő rendszert a szétvert helyett.

Ezek után megemelte a testület a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díját az infláció mértékével.

Két sporttémájú napirendet is tárgyaltunk:

  • Az ESMTK-val idén is szponzori szerződést köt az Önkormányzat
  • Pesterzsébet-Alusta Kupa megrendezéséről döntött a testület, a két város birkózó és karate egyesületeinek részvételével. A fiatal sportolók találkozására 2012. április 19-22. között kerülhet sor Pesterzsébeten. A verseny helyszíne a Kruj Iván Sportcsarnok lesz. A találkozó megszervezését, az alustai sportolók kb. 50 fős delegációjának fogadását, vendéglátását BUDAPEST FŐVÁROS XX. KERÜLET PESTERZSÉBET ÖNKORMÁNYZATA közösen vállalja az ESMTK BIRKOZÓ SZAKOSZTÁLYA, Losonczi Ottó elnök, és a SEINCHIN KARATE SPORTEGYESÜLET PESTERZSÉBET, Harsányi László elnök szakmai irányításával.

Napirend után két ügyben szólaltam fel:

  • Ismét szóvá tettem, hogy a Zódony utcai sportcentrum gyalogosan nehezen megközelíthető, az óvodás focira érkezők számára balesetveszélyes.
  • Másrészt szóvá tettem, hogy a Polgármester tartsa be azon ígéretét, hogy segít rendezni a Mediterrán lakópark útjainak helyzetét. A beruházó mélygarázsait árverezik, ami enyhíti a lakópark parkolási gondjait, másrészt egyre többen aggódnak az utak helyzete miatt. A kérdésemre 15 napon belül kapok írásban választ, amit szintén megosztok majd a blogon.
Szólj hozzá

önkormányzat lakás költségvetés pesterzsébet máltai lehet más a politika xx. kerület mach péter lakásgazdálkodás Mach