2012. nov 02.

Testvérvárosi kapcsolatok mederbe terelése

írta: Mach Péter
Testvérvárosi kapcsolatok mederbe terelése

Bejegyzés alcíme...

alusta 1.jpgAz idei reprezentációs költségekről szóló vita során merült fel, hogy az elmúlt huszonkét évben nem alkotott Pesterzsébet Önkormányzata koncepciót a nemzetközi és testvérvárosi kapcsolatairól. Kiemelt fontosságú kérdésnek tartjuk, hogy amikor újabb és újabb megszorításokról dönt a testület, akkor ne érhesse vád a város vezetőit, hogy tengerparti utazásokat szerveztet magának.

Mach Péter LMP képviselő javaslatára a novemberi testületi ülésen kerül megvitatásra az előterjesztés.

2012-ig Pesterzsébet Önkormányzata összesen hat településsel kötött testvérvárosi szerződést, az erdélyi Bölönnel és Székelykeresztúrral, a német Frankfurt am Main X. kerületével, az olaszországi Olgiate Comasco-val a lengyelországi Nowa Slupia-val és az ukrán Alustha-val.

alustha 2.jpgKezdetekben a kapcsolatok főként a települések vezetőinek és a képviselő-testület tagjainak találkozóiból állt. Új lehetőségeket hozott a nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek és intézmények aktív belépése a nemzetközi kapcsolatok bővítésének kezdeményezésébe. Legfrissebb fejleményként említhetjük azt a tényt, hogy a kerület lakosságának is lehetőséget biztosított az önkormányzat a közös rendezvények és kiutazások alkalmával a részvételre.

A koncepció iránymutatást nyújthat, hogy mely témák és programok élvezzenek elsőbbséget, s mely kezdeményezések élvezzék az önkormányzat támogatását. Választ kapunk belőle arra, hogy az elkövetkező években nemzetközi diákcsere programokat vagy közös sportrendezvényeket szervez a kerület. Kiemelten kezelhetjük az oktatási és szakképzési programokat, és komplex módon kezelhetjük a határon túli magyar testvértelepülésekkel kapcsolatainkat.

Fontos, érdemi segítséget nyújt majd a koncepció azzal kapcsolatban is, hogy önkormányzati szakmai tapasztalatokat inkább az EU tagállamaiban és kevésbé a volt szovjet utódállamokban szerzünk. Megtalálhatjuk a kapcsolatokban a kerületi egyházakat is, beilleszthetjük közös programjainkba az általuk szervezett eseményeket. A testvérvárosok vállalkozóival történő kapcsolat kiépítése pedig komoly gazdaságfejlesztő szerepet is betölthet.

Szólj hozzá

testvérváros Pesterzsébet Székelykeresztúr Alustha Bölön