2012. nov 09.

VENI, VIDI, VICI

írta: Mach Péter
VENI, VIDI, VICI

Bejegyzés alcíme...

Októberben még a testület fideszes többsége leszavazta, hogy napirendre kerüljön a közösségi kertekkel kapcsolatos előterjesztésem, mára megtört a jég.

kozosseg-kert.jpgAz előterjesztésem célja, hogy a Pesterzsébeten élők is kertészkedhessenek lakótelepi környezetben, megmentsük a pusztuló zöldfelületeink egy részét, hatást gyakoroljunk a környezetre, közösséget építsünk, aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújtsunk a környék lakói számára.

A közösségi kertek a bűnmegelőzésben is hatékony szerepet tölthetnek, az itt kialakuló közösségek megtanulják megvédeni a közösségi tulajdont.

A mai testületi ülésen megváltozott a GŐZGÉP frakció véleménye, Földesi Gyula fideszes képviselő és Szabados Ákos polgármester támogatásának köszönhetően többségbe kerültek a testületben azok, akik fontosnak érzik a közösségfejlesztés ezen módját is.

Az eredeti előterjesztésemet ugyan módosították, így nem kérte fel a testület a polgármestert arra, hogy a 2013-as költségvetésben biztosítsa annak forrását, hanem a költségvetés elfogadás után döntünk a megvalósítás költségeiről és a pesterzsébeti környezetvédelmi tanácsnokot is kizárták a megvalósítás szervezéséből, de ami a legfontosabb: még az idén megkezdi a hivatal a szervező munkát.

Lehetséges helyszíneket, együttműködő civil szervezeteket, közösségeket és a megvalósításban segítő szakmai szervezeteket kereshet, s részvételi alapon megkezdheti a projekt tervezését.

A mai döntésnek köszönhetően Pesterzsébet önkormányzatának lehetősége nyílik olyan közösségformáló és fenntartható fejlődést biztosító projekt elindítására, amivel jó példát mutat a kerületi cégek, intézmények és végső soron a kerületi lakosok számára.

A kerületben nem működik Szomszédok Egymásért Mozgalom, a Vécsey lakótelepen és néhány újonnan felépült lakópark közösségén kívül nem alakultak ki jószomszédi kerekasztalok, játszótéri kisközösségek. Nincsenek csodaszerek a problémákra, ugyanakkor a Közösségi kert kezdeményezés a legtöbb társadalmi problémát enyhíteni illetve kezelni tudja a helyben elkülönülten élő emberek tevékeny közösséggé szervezése által.

Lehet Más Pesterzsébet!

Szólj hozzá

xx. kerület közösségi kert mach péter közösségi tervezés