2013. feb 09.

A Kubatov-fiúk esete Coubertin báróval

írta: Mach Péter
A Kubatov-fiúk esete Coubertin báróval

Bejegyzés alcíme...

„Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!"

Avagy miként mutattak fityiszt egy kerület sportolóinak a Kubatov-fiúk.

Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a FIDESZ frakció tartózkodó szavazatainak köszönhetően úgy határozott, hogy 2013-ban nem részesíti elismerésben a kerület kiemelkedő sportolóit és sportvezetőit.

sportoló gyerekek.jpgA kerület GŐZGÉP frakciójának tagjai szerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Kötelező mindennapos testnevelés-óra tornatermek nélkül is fontos a diákoknak, de megbecsülés csupán a politikailag megbízható egyesületek képviselőinek jár. Történelemben járatos képviselőtársaim szerint egy oklevélre vagy egy babérkoszorúra sem érdemesek tehát a kerületben sportoló gyerekek.

Még 2011 tavaszán történt, hogy a Hír TV Sziluett című műsorában Kubatov Gáborral az FTC elnökével készítettek interjút. A kerület polgáraként a televízió képernyője előtt ülve az FTC elnökétől értesültem arról az elképzelésről, hogy Pesterzsébetnek is részt kell vennie a Ferencváros megmentésében.

Akkor Szabados Ákosnak még nem volt tudomása arról, hogy Pesterzsébet Önkormányzata pénzzel támogatná a Fradit. Ilyen igény szerinte nem érkezett és ilyen testületi előterjesztés nem készült. Az FTC Jégkorong Szakosztályának van a Pesterzsébeti Jégcsarnok Kft.-vel kapcsolata, jégidőt vásároltak edzéseik és versenyeik lebonyolításához - amiért fizetnek.

Azóta a fizetés-nem fizetés kérdése kissé komplikáltabbá vált és hogy egyszerűbbé váljanak a dolgok, közös Fradi-ESMTK jégkorong szakosztály alakult, így Pesterzsébet támogatja is a Fradit meg nem is.

Ez védetté és sebezhetetlenné tette Pesterzsébet legsikeresebb nagy múltú egyesületét (azóta új szakosztályok alakulnak, foci csarnokot tervezhet, uszodát üzemeltethet) és az Orbán-Kádár rendszer Tiltva-Tűrve-Támogatva rendszerében a harmadik T halmazba került.

Mindenki más viszont az első kettőbe. Alakul tehát a kerület sportkoncepciója, amiben nem tevékenység és sikerek, hanem székhely szerint csoportosítják az egyesületeket, majd az utolsó pillanatban még ezt is visszavonják.

Ehelyett érkezett tehát január végén Harsányi László képviselő társam önálló indítványa arról, hogy a pesterzsébeti sportolók és edzők, sportvezetők munkáját és az eredményeiket egy elismerő oklevéllel köszönjük meg. A javaslat szerint az egyesületi vezetők többsége ebben a nehéz gazdasági helyzetben is díjazás nélkül látja el feladatait. A sportolók egy része méltatlan körülmények között készül a versenyekre, ennek ellenére kiemelkedő eredményeket érnek el. Harsányi László szerint rendkívül fontos feladatunk kerületünk hírnevét öregbítő edzők és sportolók – anyagi lehetőségek hiányában - erkölcsi elismeréséről gondoskodni.

lenin-fiúk 1.jpgA GŐZGÉP frakció először a javaslat kidolgozatlanságára hivatkozott, majd miután a módosító indítványom erre megoldást nyújtott volna inkább a menekülést választotta és tartózkodott a szavazás során.

Így történt tehát hogy Pesterzsébeten január havának utolsó napján a Kubatov-fiúk fityiszt mutattak a sportolóknak és önzetlen segítőiknek.

Kíváncsi vagyok másfél év múlva megkapják-e érte megérdemelt jutalmukat.

Szólj hozzá

sport Ferencváros Fradi FIDESZ Harsányi László Coubertin Kubatov