2013. feb 22.

Számoljanak be a képviselők a munkájukról, ne csak a szavazatunk számítson!

írta: Mach Péter
Számoljanak be a képviselők a munkájukról, ne csak a szavazatunk számítson!

Ön szeretné-e hogy képviselője beszámoljon a körzetében végzett munkájáról, a megvalósuló kezdeményezésekről, programokról?

ok_lopnak_1352808411.jpgEzt a kérdést tettem fel januárban a blogomon. A beérkezett válaszok alapján ma benyújtottam az ezzel kapcsolatos előterjesztésemet:

E L Ő T E R J E S Z T É S

Tárgy: Javaslat egyéni körzetben és listán mandátumot nyert képviselők beszámolójának közzétételi lehetőségére

Tisztelt Informatikai és Média Bizottság!

A helyi érdekképviseletnek, és érdekérvényesítésnek megszemélyesítője a közvetlenül választott egyéni képviselő. Az egyéni körzetben induló és egyéni mandátumot nyert képviselők programokkal, és megvalósítandó célokkal indultak el a választáson. Az önkormányzatiság egyik alapértéke a részvétel intézménye. Fontosnak tartjuk, hogy az állampolgárok ne csak közvetve, hanem közvetlenül is részt vehessenek a helyi döntéshozatalban. Ezt nagymértékben tudná elősegíteni az önkormányzat, és az önkormányzati képviselő, ha az állampolgár látná, hogy a körzetében milyen kezdeményezések, és programok indultak el, és valósultak meg az önkormányzati képviselője által. Ezt akkor tudná valóban érzékelni, ha a képviselők beszámolót tartanának munkájukról legalább félévente.

Akár csak az egyéni mandátumot nyert képviselők, a kompenzációs listán bejutott képviselők is programmal, megvalósítandó célokkal indultak el a választásokon. Ahogyan az egyéni képviselők, úgy a listán bejutott képviselőknek is fontos lenne évente beszámolniuk az önkormányzatban, illetve a kerületért végzett munkájukról, és kezdeményezéseikről.

Javaslom tehát, hogy kerületünk média megjelenése, ne csak a kerület szűkebb vezetése, hanem valamennyi képviselő számára biztosítson lehetőséget munkájának bemutatására.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2007. (IV. 17.) Ök. sz. rendelete alapján az Informatikai és Média Bizottság

6.1. Jóváhagyja az önkormányzat hivatalos honlapjának (továbbiakban: honlap) menüstruktúráját, szerkezetét, tulajdonságait.

6.2. Jóváhagyja a honlap arculatát.

6.3. Jóváhagyja a honlap felhasználói felületét, a honlap menüpontjaihoz tartozó szerkesztői felületet.

Mindezek alapján kérem a határozati javaslatom elfogadását.

Mach Péter

Pesterzsébet önkormányzati képviselője

Határozati javaslat:

Az Informatika és Média Bizottság

1. Úgy dönt, hogy az önkormányzat hivatalos honlapján felületet biztosít az önkormányzati képviselők számára, hogy félévente beszámoljanak körzetükben illetve a kerületben végzett munkájukról, kezdeményezéseikről és javaslataikról.

2. Utasítja a polgármestert a szükséges intézkedések megtételére.

Határidő: 2013. április 30.

Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határozat elfogadása:

A határozat elfogadása egyszerű szótöbbséget igényel.

A döntés alapjául szolgáló jogszabályok:

- Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény

- Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2007. (IV. 17.) Ök. sz. rendelete

Szólj hozzá

média politika beszámoló önkormányzat informatika részvétel