2013. ápr 22.

Prioritássá vált a bűnmegelőzés Pesterzsébeten?

írta: Mach Péter
Prioritássá vált a bűnmegelőzés Pesterzsébeten?

Márciusban írtam, hogy új időszámítás kezdődik a kerületben a közbiztonság területén és az elmúlt két és félév ámokfutása után felülbírálja hibás döntéseit a képviselő-testület. Múlt hét csütörtökön a testületi ülés kezdetekor megállapodást írt alá kerület polgármestere és a polgárőrség képviselője (bővebben az előző bejegyzésemben olvasható a megállapodásról).

blogos bűnös 1.pngNemcsak hogy visszaléptek a Bűnmegelőzési Közalapítvány megszüntetésétől. de előbb komoly erőforrásokat csoportosították át, majd áprilisban szakembert is delegáltak Répás Péter volt rendőrfőkapitány személyében a kuratórium elnöki posztjára.

Sőt: bővülhet a térfigyelő rendszer Pesterzsébeten. A képviselő-testület határozata alapján a térfigyelő rendszer 14 új kamerával történő bővítésére nyújt be pályázatot a kerület.

A testületi ülést megelőző egyeztetések után a lakossági kérések becsatornázásával Lászik Attila osztályvezető készítette el az anyagot, 8 darabot a rendőrséggel egyeztetve az általuk javasolt helyre, hatot pedig a lakossági igényfelmérés alapján határozott meg.

térfigyelő 1.jpgA testületin azonban komoly vitát generált a kérdés, Komoróczy László MSZP-s frakcióvezető ellenezte, hogy a Mediterrán lakóparkba is helyezzenek kamerát annak ellenére, hogy a rendőrség ajánlásával előkészített listában is szerepelt. A vitában alkalmi együttműködés alakult ki az LMP-s (Mach Péter) és FIDESZ-es (Marton Sándorné, Földesi Gyula) felszólalók között, akik kiálltak a szakmailag is korrekt javaslat mellett.

Kompromisszummal zárult a vita, egyrészt az elfogadott határozat szerint végül is hozzájárult a testület a pályázat benyújtásához és felhatalmazta a polgármestert a szükséges intézkedések megtételére. Másrészt a pártok képviselői még egyszer leültek egyeztetni a rendőrség és a közalapítvány képviselőivel a helyszínekről.

A mai egyeztetésen folytatódott a pártok közötti kooperáció, az MSZP feladta álláspontját és a rendőrség által is támogatott nyolc helyszínt elfogadta és a lakossági kéréseket tekintettük csak át. Itt Az eredeti előterjesztést némileg módosítottuk a szakmai érvek alapján.

A 14 kamera tervezett helyszínei:

Az eredetileg is a rendőrséggel egyeztetett helyszínek:

  • Ady Endre– Kossuth Lajos sarok
  • Baross – Kossuth sarok
  • Török – Nagysándor sarok
  • Topánka - Penny Market
  • Dél-Pesti kórház, Alsó Határ út felöli bejárat
  • Mediterrán lakópark közepe
  • Kulcsár ltp. (ha már nem vesszük meg a kocsmát, rakunk mellé egy kamerát).
  • Vécsey ltp. (Eperjes-Ábrahám Géza sarok)

Az egyeztetésen javasolt kamerák:

  • Ady E. tér
  • Helsinki – Kossuth Lajos u. (ez az aluljárót is fogja látni és a Helsinki túloldalát is).
  • Vécsey – Dessewffy sarok
  • Jókai – Kossuth sarok
  • Tátra tér
  • Lázár V. Általános Iskola

terfigyelokamera.jpgA javaslat számos fontos csomópontban nyújthat segítséget, komoly lakossági problémákat orvosolhat. A Mediterrán lakópark például az új kamerának köszönhetően már nemcsak az autós ki és bejáratain (Zódony utca, Vizisport utca), hanem belül is (Közműhelytelep utca és a most tervezett központi kamera), sőt a gyalogos forgalomnál (aluljáró) is ellenőrizhetővé válik.

Összegzésül: a bűnmegelőzésben használt eszközöknek csak egy kis részét képezik a térfigyelő kamerák, ha azonban a polgárőrséggel és egy esetleges járőrszolgálattal illetve SZEM-ekkel egészül ki akkor egy komplex, működőképes rendszerré alakulhat, amely valóban élhetőbbé és biztonságosabbá alakíthatja Pesterzsébetet.

Szólj hozzá

kamera térfigyelő rendszer bűnmegelőzés Mach Péter Mediterrán-lakópark Komoróczy László