2013. jún 26.

Ezentúl sűrűbben járnak az akadálymentesített buszok Pesterzsébeten is

írta: Mach Péter
Ezentúl sűrűbben járnak az akadálymentesített buszok Pesterzsébeten is

Újabb előrelépés az akadálymentesített tömegközlekedés területén. Július elsejétől sűrűbben járnak az alacsonypadlós buszok Pesterzsébeten is. A 35-ös, 36-os, 99-es, 119-es és a 166-os járatokon találkozhatunk több alacsonypadlós járművel a BKK honlapján olvasható információk szerint.

2012-05-25 18_39_18.jpg2011 márciusában kezdeményeztem testületi ülésen, hogy a 119-es járatot cseréljék le alacsony padlósra, hogy a Gubacsi-lakótelepen élő idős nyugdíjasok és a Mediterrán lakóparkban lakó kisgyermekes szülők könnyebben eljuthassanak a városközpontba bevásárolni, a polgármesteri hivatalba ügyeiket intézni vagy akár az Ady Endre utcai Szakorvosi Rendelőbe. Egy évvel kipróbálhattuk az akadálymentesített alacsonypadlós 119-es buszt a családdal, valóban könnyebb volt a felszállás babakocsival és járókerettel egyaránt.

Sajnos azonban a járatoknak csak kisebbik részét váltotta fel 2012-ben az alacsonypadlós, környezetbarát típus. A nyári változásoknak köszönhetően azonban már a járatok többsége akadálymentesített lesz, érdemes tehát indulás előtt a menetrendet megnézni (az aláhúzott időpontokban akadálymentesített járat közlekedik).

2013. július 1-jétől, hétfőtől a már forgalomban levő 100 új jármű mellett 25 darab szóló és 25 darab csuklós Mercedes-Benz Citaro 2 típusú autóbusz áll forgalomba, így immár 150 új busz fog szolgálatot teljesíteni a fővárosi utakon. Ezzel a lépéssel lezárul a budapesti autóbusz-flotta modernizálásának első lépése.

Bár sajnos Pesterzsébetre nem jut a buszokból, az új buszok több vonalon alacsonypadlós, néhány éves, de még korszerűnek mondható buszokat is kiváltanak. Ezeket az akadálymentes járműveket új vonalakra állítják be, ahol így az eddigiekhez képest bővül az akadálymentes kiszolgálás. Összességében, az új buszok megjelenésével és a már korábban is működtetett alacsonypadlós buszok újraelosztásával az erzsébeti vonalakon is bővül az akadálymentesített járatok mennyisége.

Szólj hozzá

busz akadálymentesítés 119 mach péter Mediterrán-lakópark Gubacsi-lakótelep