2013. júl 07.

Egy kétgyermekes apa nyári olvasónaplója I. rész.

írta: Mach Péter
Egy kétgyermekes apa nyári olvasónaplója I. rész.

tank 2.jpgA fiam sikeresen abszolválva az első évét a feje tetejére álló közoktatásban, haza is hozta a nyárra kiosztott ajánlott irodalom listáját. Otthon a családi tanács pedig úgy határozott ha lúd legyen kövér: hát írjon olvasónaplót is a kölyök.

Szolidaritásom jeléül a nyáron én is belekezdtem egybe: gyermekes családokat és a közoktatást érintő kérdésekről olvasott anyagokból, előterjesztésekből, cikkekből próbálok zanzásított bejegyzéseket írni hátha hasznosnak bizonyul.

Kicsit korábban készülődhetünk a tanévkezdésre. Idén kormányunk újabb baklövésének köszönhetően már július elején a szülők a tanévkezdéssel fekszenek és kelnek. Amíg a gyerekek olvasónaplót írnak, a szülők írhatják át a családi költségvetést. Bár még csak most kezdődött a nyári szünet, a szülők már megkapták a jövő évi tankönyvek befizetéséhez a csekket is tartalmazó számlát. Eddig nem ez volt a rend, nem kellett előre fizetni, hanem az iskolákban a tanévkezdet előtt lehetett megvásárolni a tankönyveket. Az azóta már egyszer módosított – most éppen augusztus 15-i határidővel meghirdetett – tankönyv csekkbefizetésnek köszönhetően családok egy jelentős része rövidebb és olcsóbb nyaralást kénytelen választani.textbooks.jpg

Öröm az ürömben hogy az iskolakezdő elsősök ingyen juthatnak hozzá a tankönyvekhez, sőt a rászorulóktól (pl. nagycsaládosok) sem vették még el az idén ezt a lehetőséget a Matolcsy- és Varga-csomagok.

Ami viszont a családok nagyobb részét érintheti, hogy bár a minisztérium és a KLIK nincs a helyzet magaslatán az utalvány-kibocsátó cégek tárgyalásba kezdtek a a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-vel hogy az iskolakezdési támogatás is felhasználható legyen a tankönyvek megvásárlásához. A bürokrácia sajnos nem csökkent az elmúlt években a közoktatásban pedig teljes a fejetlenség, de a remény hal meg utoljára: hátha sikerül a fizetési határidőn belül megállapodniuk a feleknek.

A módosult SZJA törvény miatt egyrészt béren kívüli juttatások szabálya lehetővé teszi, hogy a cégek által adható iskolakezdési támogatásból is megvásárolhassák a szülők a tankönyveket. Másrészt az idei évtől azonban már csak papíralapú vagy elektronikus utalvány formájában adható a juttatás.

A Figyelőnet újságírói megkeresték a cafeteria kártyákat és utalványokat forgalmazó társaságokat, tőlük azt az információt kapták, hogy (tankönyvvásárlásra) még nincs szerződésük a Könyvtárellátóval csak a tárgyalásoknál tartanak.

Így egyelőre úgy tűnik, nem lehet majd a tankönyveket megvenni sem a Multi-Pay, sem az OTP Pénztárszolgáltató cafeteriakártyáival, sem a Sodexo utalványaival, sem pedig az iskolai Erzsébet-utalvánnyal.

Úgy tűnik tehát, hogy a tankönyvvásárlás húzós terhén az idén csak akkor fognak tudni segíteni a munkáltatók a dolgozóiknak, ha a Könyvtárellátó Kft hajlandó a gyermekes családok érdekében időben leszerződni.

Vajon képes lesz-e a mi adóforintjainkból működő intézmény határidőre megoldani a problémát?

Szólj hozzá

tankönyv iskolakezdési támogatás