2013. júl 29.

Petíció Pesterzsébet tömegsportjáért

írta: Mach Péter
Petíció Pesterzsébet tömegsportjáért

sport 1.jpgA kerület sportéletének fura ura fityiszt mutatott a tömegsportnak, fityiszt Pesterzsébet polgárainak.

Az ESMTK lassan a kerület összes sportingatlanjára rátette a kezét, ők kezelik az uszodát, a jégcsarnokot és a csónakházakat. S természetesen a mai divatnak megfelelően stadiont építenek sportcsarnokkal a Duna-partra is.

A professzionális labdarúgás igényei felülírják a Duna-part rendezési tervét, a kerület tanuszodáját hétköznap délelőttönként 8 és 10 óra között a kerület polgárai már nem használhatják, hiszen kell a hely az ESMTK-nak. S folytathatnám a lakossági panaszokat amelyeket az egyesület működésével kapcsolatban kapok nap mint nap.

Eddig azonban elsősorban pénzügyi okai voltak a nem túl polgárbarát intézkedéseknek: ingatlanpanama, keresztfinanszírozás, piacszerzés, profit maximalizálás. Most azonban még ezzel sem magyarázható az egyesület legutolsó döntése.

sport 2.jpgEnyém a vár, tiétek a lekvár üzente ugyanis a Duna-parton élő szülőknek is. Az évek óta lezárt, használaton kívüli füves pályát sem hajlandó megnyitni a sportolni vágyók előtt.

Az ESMTK képviselője szerint fizessen mindenki tagdíjat és menjen sportolni a kerület szövevényes pénzügyeiről híressé vált egyesületébe. Szerintem pedig a professzionális sport mellett igenis fontos a tömegsport támogatása is, lehetőséget kell nyújtani a kerületben élőknek, gyermekeknek, diákoknak és felnőtteknek egyaránt az egészséges életmódra, az ingyenes sportolásra.

Aki stadiont akar építeni egy zöldövezeti lakótelep és a Duna-part közvetlen közelébe, anélkül hogy megoldaná a parkolási gondokat és gondoskodna zajvédelemről: az bizony nyissa meg kapuit a kerület polgárai előtt!

Aki a kerület sportingatlanjainak zömét kezeli, az bizony éljen és ne visszaéljen a lehetőségeivel!

Kérem támogassák kezdeményezésemet:

Az üggyel kapcsolatos levelezés:

Tisztelt Képviselő Úr!

A 2013. július 11-én megtartott képviselő-testületi ülésen kérte, hogy a Zodony utcai füves pályán biztosítsanak lehetőséget arra, hogy a lakóparki gyerekek használhassák ezt a területet bizonyos időszakokban. Kérésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

A Budapest XX. Zodony utca 2. szám alatt található sporttelep vonatkozásában Önkormányzatunk 2007. január 26-án határozatlan időre szóló haszonkölcsön szerződést kötött az Erzsébeti Munkás Testedző Körrel (ESMTK).

Az ESMTK képviselője – Harót János elnök úr – úgy tájékoztatott, hogy jelenleg sajnos nincs lehetőség, hogy a lakosság is használhassa a sporttelepen található füves labdarúgópályát, mert azt a csapatok edzésekre, mérkőzésekre veszik igénybe, nem biztosítható a lakosság általi használat folyamatos felügyelete és nagyon sok pénzt emészt fel a pálya rendszeres karbantartása is. A pesterzsébeti gyerekek – és köztük a Mediterrán Lakóparkban élők is – az ESMTK által szervezett edzéseken a sportegyesület füves pályáját is használhatják.

A területre tervezett sportcentrum megépítése után újból meg fogjuk vizsgálni kérését, addig kérem szíves megértését és türelmét.

Budapest, 2013. július 26.

Tisztelettel:

Szabados Ákos polgármester

Tisztelt Polgármester Úr, kedves Ákos!

Sajnálattal veszem tudomásul, hogy a terület kezelésével megbízott Harót János elnök úr nem ismeri a rábízott ingatlant. Sajnálom, bár nem csodálkozom.

A lakóparki szülők által a nyári, kora őszi délutánokon sportolásra, kocogásra használatba kért területen ugyanis több éve nem folyik semmilyen edzés, pláne nem rendeznek rajta mérkőzéseket. Utoljára tömegsportra a lakóparki szülők és gyermekeik használták évekkel ezelőtt, akkor ugyanis futópályaként birtokba vették. Amikor a terület kezelését átvette az ESMTK a bejáratot lezárták és azóta évente kétszer lekaszálják rajta a gazt, illetve néha homok és egyéb építkezési anyagok tárolására használják a szélét.

Harót János úrral történő egyeztetés során jeleztem, hogy egy lakóparki polgári társulás szívesen részt vesz a terület felügyeletében amennyiben szükséges: illetéktelenek ne járhassanak be a területre, illetve csak sportolási (futás, labdarúgás) célra használják azt. A szóbeli válasz akkor is elutasítás volt.

Az ESMTK elnökének véleményét akceptálom, még ha nem is értek vele egyet: ő a tömegsport helyett a professzionális sportot, az olcsó, közösségi sportágak helyett a drága stadionépítést támogatja.

Pesterzsébet Önkormányzatának viszont más az érdeke.

Kérem tehát, hogy a pesterzsébeti gyerekek érdekében próbáljon meg közvetíteni az ESMTK elnöke és a kerület polgárai között, hiszen közös a célunk: Pesterzsébet lakói egészségesen és harmóniában élhessenek!

Köszönettel:

Mach Péter

Pesterzsébet önkormányzati képviselője

Szólj hozzá

sport petíció ingatlanpanama ESMTK Mediterrán-lakópark Harót János