2010. okt 21.

Részvételi költségvetést!

írta: Mach Péter
Részvételi költségvetést!

 

A mai testületi ülésen 17 napirendi pontról döntöttünk, voltak zárt (személyi kérdésekről döntő) pontok, beszámolók, jegyzett tőke csökkentése és talán a legfontosabb: a költségvetés módosítása.
Erről szeretnék most bővebben írni.
Több tételét módosítani kellett a költségvetésnek. Ami pozitív fejlemény, hogy az eredeti javaslatot mégis módosította a fideszes többség, és az informatikai fejlesztést nem kellett beáldozni a szükséges jutalom kifizetések miatt. Az üröm az örömben hogy a többséget alkotó frakció rájött arra, hogy a költségvetésben úgyis lehet költséget növelni, hogy nem növelem a forrásoldalt, hiszen a nagy októberi szavazófülkés forradalom erre is felhatalmazást ad. Felhatalmazás ügyben amúgy egyetértek velük, bizalmat kaptak arra, hogy az elkövetkező négy évben irányítsák a kerületet, szakértelmükkel és tudásokkal építsék azt. Az, hogy most összesen több mint 11 millió forintnyi módosítást nyújtottak be szóban, sebtében csak úgy odavetve anélkül, hogy figyelembe vették volna a kerület lehetőségeit az bizony véleményem szerint visszaélés ezzel a bizalommal. Nem hatalmas visszaélésről van persze szó (a 11 millió Ft a teljes költségvetési kerethez képest kicsi), és ráadásul legjobb tudásuk szerint a kerület érdekeit szerették volna ők is képviselni, csak véleményem szerint meggondolatlanul. Úgyhogy van ideje levonni a konzekvenciákat a többségnek, még épp időben történt.
Én két szerintem fontos ügyrendi javaslatot tettem az ülésen ennél a napirendi pontnál (egyiket sem fogadták meg, de megteszem legközelebb is).
Az első, hogy kerüljenek fel az előterjesztések Pesterzsébet honlapjára és azok kedvéért akik a TV képernyő előtt követik nyomon a testületi ülésen történteket az előterjesztő mindig mondja meg az adott előterjesztés url címét.
A másik pedig, hogy a módosító indítványokat lehetőség szerint írásban terjesszék be (költségvetés készítésekor kiemelten), illetve költségvetési módosító indítvány esetén a forrásoldalra térjen ki a javaslattevő.
A költségvetés módosítását amúgy mivel az informatikai beszerzést nem bántották a végén megszavaztam.
Nos és egy ígéret:
a magam részéről mindent megteszek, hogy a következő költségvetési vitát a TV képernyőjén figyelők hozzáférhessenek az interneten a szükséges anyagokhoz. Ha kerület honlapja erre még alkalmatlan lesz akkor találunk más megoldást.

 

Szólj hozzá

politika fidesz döntés informatika forradalom költségvetés pesterzsébet testület lehet más a politika lmp xx. kerület részvételi költségvetés mach péter