2010. okt 25.

Az LMP véleménye a magánnyugdíjpénztártagok befizetésének einstandjáról

írta: Mach Péter
Az LMP véleménye a magánnyugdíjpénztártagok befizetésének einstandjáról

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő blogbejegyzését ajánlom mindenki figyelmébe, aki magánnyugdíjpénztár tagjaként érdekelt az ügyben.

 

„Ez egyszerűen gengsztertempó: egy mérhetetlenül igazságtalan adóreformmal vernek egy méretes lyukat a költségvetésen, ezzel veszélyeztetik az államháztartás egyensúlyát. A lyuk betömésére einstandolják a magánnyugdíjpénztári tagok befizetéseit, majd kijelentik, hogy megvédik az emberek nyugdíját. Önök arra kérnek pénzt, hogy attól a veszélytől óvják meg az embereket, amit saját maguk jelentenek. Tisztelt képviselőtársaim, ha valamitől meg kell védeni az embereket, akkor az a kormányzati önkény.”

Bővebben itt olvasható.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

a magánnyugdíjpénztári befizetések ügyében

 

A kormánypártok elutasították az LMP módosító javaslatát, így egy alkotmányellenes törvényt megszavazva szabad utat engedtek a kormánynak arra, hogy az rátegye a kezét a magánnyugdíjkasszákban felhalmozott befizetésekre. Az LMP Alkotmánybíróságon támadja meg a döntést.

 

A magánnyugdíjpénztári befizetésekre irányuló, ma elfogadott törvényjavaslat nem szól másról, mint hogy a kormány – a maga által ütött 400-500 milliárdos költségvetési lyuk betömésére – einstandolja azokat a megtakarításokat, amelyeket a befizetésre kötelezett állampolgárok a magánnyugdíjkasszákban felhalmoztak.

Nem tudjuk, hogyan kerül majd elszámolásra az az összeg, amit 14 hónapra, ki nem mondott céllal és iránnyal az állami nyugdíjkasszába térítenek el. Nem tudjuk, hogy a magánnyugdíjpénztár ügyfelei ezt hogyan fogják később visszakapni, milyen jogalapon tudják visszakövetelni.

Ezek az ügyfelek ráadásul a hátrányos megkülönböztetéssel is kénytelenek szembesülni, hiszen – míg ők csak veszíthetnek – az állami nyugdíjrendszerben lévők élvezik majd azokat az előnyöket, amivel a pénz átirányítása jár.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség által ma elfogadott törvényjavaslat az LMP szerint tehát alkotmányellenes. Az ökopárt módosító javaslata (http://www.parlament.hu/irom39/01378/01378-0002.pdf) alkalmas lett volna arra, hogy az alkotmányos aggályokat eloszlassa: egy egyszerű technikai fogással el lehetett volna érni, hogy kiderüljön, mi lesz azzal a pénzzel, amit most egyszerűen ellopnak.

A kormánypártoknak volt választási lehetőségük, de végül olyan megoldás mellett döntöttek, ami alkotmányellenes. Ennek összes következményét viselniük kell.

 Budapest, 2010. október 25.

                                                                                               Scheiring Gábor

                                                                                        országgyűlési képviselő

 

Szólj hozzá

fidesz parlament nyugdíj lopás magánnyugdíjpénztár einstand