2010. dec 02.

Részvételi költségvetés 2, avagy a négy szűk esztendő ígérete a kampány után két hónappal

írta: Mach Péter
Részvételi költségvetés 2, avagy a négy szűk esztendő ígérete a kampány után két hónappal

2010. december 9-én fogadja el a képviselőtestület Pesterzsébet Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepcióját.

Az előterjesztések elérhetőek:

a nyilvánosság ereje

Kérek mindenkit, aki a koncepcióhoz, vagy az előterjesztésben szereplő 2010. évi beszámolóhoz szeretne javaslatokat fűzni, az tegye meg. Ígérem, minden ötletet felhasználunk, válaszolunk a kérdésekre, illetve azokat a javaslatokat, amivel egyet értünk képviseljük is 9-én. Kommentként alul, mailben pedig ezen a címen:

pesterzsebet@lehetmas.hu

Az előterjesztés nem csak a 2011. évi koncepciót tartalmazza, hanem a 2010. évi költségvetés  I-III. negyedévi teljesítéséről is szól.

Ez ügyben a testületi ülésen komoly csörték várhatóak, ki miért felelős, ki miről tudott, ki miről döntött:

- ismerte-e a pénzügyi bizottság elnöki posztját is ellátó fidesz frakció a kerület valós pénzügyi helyzetét?

- valóban minden információt megosztott a kerület vezetése a testülettel és az ittélő polgárokkal?

- történtek-e jogsértések?

- felelősen gazdálkodott-e a kerület vezetése az elmúlt nyolc évben?

Nos, ezek azok a kérdések, amikre sem nem tudom a választ, sem nem tartom relevánsnak a 2011. évi költségvetés előkészítésekor.

Ellenben a koncepcióra alapuló határozati javaslatot annál fontosabbnak:

Határozati javaslat

 Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetési hiány csökkentésére az alábbi intézkedéseket tegye meg.

 1. Az oktatási és egészségügyi ágazatokban az intézményeknél vizsgálja felül a nem kötelező feladatokat, ami megszüntethető, azt szüntesse meg.  

2. Az oktatási és egészségügyi intézmények esetében vizsgálja felül a feladatokhoz tartozó létszámokat, ami megszüntethető, azt szüntesse meg. 

3. A Gróf Széchenyi István Szakiskola és Gimnázium, valamint a Baross Gábor Szakiskola esetében a 2011. szeptember 1-jén kezdődő tanévtől történő fenntartói átadással kapcsolatosan vegye fel a kapcsolatot Budapest Főváros Önkormányzatával. 

4. A Pedagógiai Intézet és Nevelési Tanácsadó feladatait, valamint a logopédiai feladatokat vizsgálja felül, és az ehhez kapcsolódó létszámokat, valamint az intézmények elhelyezését racionalizálja. 

5. A Polgármesteri Hivatalnál vizsgálja meg a nem kötelező feladatokat, és ami megszüntethető, azt szüntesse meg. 

6. A köztisztviselői állomány létszámát 15 %-kal csökkentse.  

7. Az Integrit-XX. Kft. működését és feladatait vizsgálja felül. Az önkormányzati lakásokkal és helyiségekkel kapcsolatos gazdálkodási és egyéb feladatokat, a sportfeladatokat a Polgármesteri Hivatal megfelelő osztályainak kell ellátni. Az egyéb feladatokat vizsgálja felül, hogy gazdaságosan milyen módon láthatóak el a továbbiakban. 

8. Vizsgálja felül a TV-20 Televíziós Kereskedelmi és Szolgáltató Kft, a Pesterzsébet Jégcsarnok Fejlesztő és Üzemeltető Kft, Pesterzsébet Városfejlesztő Kft. működését és feladatait.

A forrásoldalon jelentkező problémákat a koncepció úgy kezeli, hogy a 2011. évi személyi és dologi jellegű költségek esetén sem növeli meg a 2010. évi tételeket sem az inflációval sem annál kevesebb összeggel. Ez komoly létszámleépítést jelent a hivatalban és az intézményekben. Komoly átszervezések várhatóak, mellyel a kerületben élők oktatási, egészségügyi és szociális ellátások területén találkoznak majd leginkább, magyarul csökkenni fog az ellátás színvonala, kevesebb jégidő jut az erzsébeti gyerekeknek, gyengül a tömegsport...

A Lehet Más a Politika képviselőjeként a forráshiányos évek kezelésének megoldását elsősorban helyi összefogással, (civil szervezetek – helyi vállalkozók – önkormányzat) elindított projektek folytatásában és elindításában, és a kerületeken átívelő fejlesztések elindításában látom. Emiatt kezdeményezni fogom, hogy alakuljon egy dél-pesti fenntarthatósági műhely, amely a szűkös önkormányzati források mellett is képes lehet új fejlesztéseket beindítani (pályázati forrásokat is bevonva).

Végigrágva magam az anyagon meg kell jegyeznem, hogy a Jobbik és a Lehet Más a Politika az önkormányzati választás kampányában felelősen viselkedett, amikor nem ígért rövidtávú nagy horderejű fejlesztéseket, csupán olyan programok elindítását, amelyek az itt élők, a helyi vállalkozások együttműködésére építenek. Azok a pártok, akik nem így cselekedtek és fejlesztési terveikkel bombázták a szavazókat, vagy az elmúlt nyolc év fejlődésének folytatását ígérték, pedig az elmúlt húsz évben képviselettel rendelkeztek a testületben (tehát tisztában kellett lenniük a valós helyzettel) nem viselkedtek korrekt módon a kampányban.

 

Szólj hozzá