2011. jan 04.

Az LMP üzenete a magyar EU-elnökség elé

írta: Mach Péter
Az LMP üzenete a magyar EU-elnökség elé

A Lehet Más a Politika reméli, hogy az Európai Unió soros elnökségével járó nemzetközi figyelem segítségével kiküszöbölhető az a presztízsveszteség, amit az országnak az elmúlt két hónapban a kormány európai szemmel egzotikus törvényhozási teljesítménye okozott. Az ökopárt az elnökségi prioritások közül különösen fontosnak tartja a roma integráció ügyét és kész minden segítséget megadni ahhoz, hogy a következő fél év minden tekintetben sikerrel záruljon.

A magyar elnökség sikere az egész ország érdeke. Vannak aggodalmaink az elnökség előkészítettségével kapcsolatban, a kormányzat teljesítményét azonban tényleges tevékenysége alapján kívánjuk megítélni. A kormánypártok nem támogatták az elnökség költségvetését növelni szándékozó indítványainkat, ennek ellenére bízunk benne, hogy az adott pénzügyi keretek között is sikeresek lehetünk. Számos belpolitikai kérdésben élesen szemben állunk a kabinet politikájával, a közös cél érdekében azonban készek vagyunk minden segítséget megadni. Ez nem jeleni azt, hogy a továbbiakban ne illetnénk határozott kritikával az elfogadhatatlan lépéseket. A kormánypártoknak tudniuk kell, hogy ha kitartanak alkotmányozási menetrendjük és gyakorlatuk mellett, úgy a következő fél évben számos belpolitikai vita a nemzetközi sajtó fokozott érdeklődése mellett fog lezajlani.

Az elnökség lehetőséget kínál arra is, hogy Orbán Viktor kormánya nagyobb gyakorlatot szerezzen az Európai Unióban szokásos politikai működési módok, a partnerekkel való kiszámítható együttműködés, civilizált vita és széleskörű egyeztetés terén. Meggyőződésünk szerint az ország sokat nyerne, ha ezeket a normákat a kabinet minél alaposabban elsajátítaná és itthon is gyakorolná.

Az elnökségi prioritások között rendkívül fontosnak tartjuk a roma integráció ügyét. Felajánljuk segítségünket ahhoz, hogy a magyar elnökség ne csak az uniós állásfoglalások szintjén, hanem az európai civil társadalom bevonásával próbálja felhívni a figyelmet erre a különösen fontos társadalmi ügyre, és keresse a közös megoldási lehetőségeket. Nagyon örülnénk, ha a Duna stratégia nem csupán jámbor fejlesztési óhajok gyűjteménye lenne, hanem valódi stratégia, amely figyelembe veszi a térség ökológiai követelményeit és európai forrásokat is mozgósítva kapcsolja össze a Duna menti régiók fejlesztési igényeit. Bízunk benne, hogy a következő hónapokban komoly előrelépést tehetünk a felelős ipari termelés és gazdálkodás normáinak újrafogalmazásában, érvényre juttatásában. Az évtized legsúlyosabb ipari katasztrófája közvetlenül csak Magyarországot érintette, a környezeti biztonság azonban határokon átívelő kérdés. Az LMP minden segítséget megad ahhoz, hogy az elnökség idején új, innovatív megoldások is felkerüljenek az Unió napirendjére.

Mile Lajos
országgyűlési képviselő
alelnök, Európai ügyek bizottsága

Dorosz Dávid
országgyűlési képviselő
Külügyi és határon túli magyarok bizottsága

 

Szólj hozzá