2011. már 22.

Mennyire szeresse Erzsébet Ferencvárost?

írta: Mach Péter
Mennyire szeresse Erzsébet Ferencvárost?

Választási programunkban az szerepelt hogy  az erzsébeti költségvetés főbb tételeit, arányait egy minden kerületi lakos számára nyitott és átlátható, évente ismétlődő vita- és tervezési folyamatban határozzuk meg. Így az itt élők maguk dönthetnek a játszóterek, iskolák felújításáról, a közvilágításról, a járdákról és bicikli-utakról, a polgárőrség támogatásáról, a forgalomcsillapítás, vagy a Duna-part rehabilitációjának módjáról. A költségvetés gyorsított előkészítése és a választások miatti csúszások miatt ezt a folyamatot idén nem sikerült elindítanunk.

Azonban ma is így gondoljuk hogy jogunk van beleszólni a kerület gazdasági döntéseibe, és pesterzsébeti polgárként igényt tartunk rá hogy véleményünket kikérjék és figyelembe vegyék.
 
Ilyen fontos, a kerületben élők döntését igénylő kérdésnek tartjuk, hogy Pesterzsébet Önkormányzata a 2011-es intézményi összevonásokat és elbocsájtásokat tartalmazó  költségvetésének elfogadása után plusz forrásokat keresve támogassa-e a professzionális sportot.
 
Támogassa-e a Fradit abban helyzetben amikor:
- az ESMTK műfüves pályája azért nem megközelíthető biztonságosan gyalog, mert nincs 50.000 Ft egy kapu megnyitására a pálya túloldalán
- a kerületi iskolások és óvodások által használt jégidők "racionalizálására" szabad kezet kapott a jégcsarnok ügyvezetője és csak LMP-s módosítóindítványnak köszönhető hogy hosszú távú szerződéseket nem köthet ezekre az időintervallumokra
- nem kerül kiírásra pályázat a kerületi civilszervezetek támogatására.
 

A helyzet tisztázása céljából az alábbi kérdéseket tettem fel a kerület polgármesterének:

 
Tisztelt Polgármester Úr!
 
A Hír TV Sziluett című műsorában Kubatov Gáborral az FTC elnökével készítettek interjút. Nem vitatom az Elnök Úr azon megállapítását, hogy az egész dél-pesti régió érdekelt a Ferencváros megmentésében, és nagy az összhang abban, hogy mindannyian próbáljuk felépíteni a Ferencvárost. A kerület polgáraként azonban elszomorít, önkormányzati képviselőként pedig felháborít, hogy a televízió képernyője előtt ülve az FTC elnökétől értesülök erről az elképzelésről.
Az ott elhangzottak alapján az alábbi kérdésekre szeretném, ha választ adna (kérdéseimet a testületi-ülésen is felteszem):
 
  • Mivel Pesterzsébet négyéves gazdasági programjában nem találtam kiemelt címzett támogatást ezen a soron,  kérem, ossza meg a kerületben élőkkel, mennyi pénzzel támogatja Pesterzsébet Önkormányzata ebben a ciklusban a Fradit? Ez az összeg milyen arányt képvisel az Erzsébeten tevékenykedő sportegyesületek támogatásához képest, milyen arányt képvisel a Pesterzsébeti Farkasok és az ESMTK támogatásához viszonyítva?
  • Ha a városvezetés talált új bevételi forrást a támogatás kifizetésére, az új forrásból mekkora összeggel támogatják Pesterzsébet civil szervezeteit, illetve hány munkahely vált megmenthetővé vagy teremthetővé ennek köszönhetően a kerületben?
  • Az interjúban említett 15 millió Ft a régió teljes támogatását jelenti vagy csak a kerületét? A támogatás egyszeri vagy az éves költségvetéseinkbe beépülve folyamatos lesz?
  • Mikor és milyen módon ismerte meg ez ügyben az erzsébeti polgárok véleményét, ha ez elmaradt, akkor mikor pótolja?
 
Várom válaszát:
Mach Péter
önkormányzati képviselő
 
MEGÉRKEZETT!!!
Köszönöm a Polgármester Úr gyors és lényegre törő válaszát.
Az ügy remélhetőleg Pesterzsébeten lezárult, a többi dél-pesti kerület talán egy kicsit izzadhat hogy fizetik ki a mi részünket is. A nyilvánosság ereje néha elég ha kellően gyorsan cselekszünk, most ez történt.
Köszönöm mindenkinek a véleménynyilvánítást és az érdeklődést!
Egyetértek a Polgármester Úrral hogy a Fradi megmentése fontos kérdés, de válaszát ígéretnek veszem hogy Pesterzsébet Önkormányzata az itt élők megkérdezése nélkül nem lesz a pénzügyi mentőcsapat tagja.
 
Tisztelt Képviselő Úr!
 
Hozzám intézett kérdéseire a következő válaszokat adom:
Nem láttam a Hír TV Sziluett műsorát és abban az FTC elnökével készült interjút.
Nincs róla tudomásom, hogy Pesterzsébet Önkormányzata pénzzel támogatná a Fradit. Ilyen igény nem érkezett és ilyen testületi előterjesztés nem készült.
Az FTC Jégkorong Szakosztályának van a Pesterzsébeti Jégcsarnok Kft.-vel kapcsolata, jégidőt vásároltak edzéseik és versenyeik lebonyolításához - amiért fizetnek. Ettől függetlenül a Fradi, mint nagymúltú sportegyesület megmentésével egyetértek.
 
Tisztelettel: Szabados Ákos, Pesterzsébet Polgármestere

 

Szólj hozzá

költségvetés pesterzsébet lehet más a politika lmp xx. kerület részvételi költségvetés