2011. sze 06.

KÖZMEGHALLGATÁS A CSILIBEN

írta: Mach Péter
KÖZMEGHALLGATÁS A CSILIBEN

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete

2011. szeptember 15.-én (csütörtök) 17-18 óra között, a
CSILI Művelődési Központ Vízvári termében
/1201 Budapest, Baross u 55./

KÖZMEGHALLGATÁST

tart.


 

Amikor egy probléma megoldódik magától:

Részlet a 2011. július 14-i jegyzőkönyvből:

Mach Péter: Megalakult a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége. A főváros azonban nem kíván részt venni a BÖSZ működésében, és ez irányban néhány nagyon kemény sajtónyilatkozatot is tett. Szabados Ákos polgármester nem számolt be arról, hogy mi történt az alakuló ülésen, illetve, hogy mit lehet tudni a készülő „Budapest-törvényről”. Kéri a polgármestert, hogy az ősz folyamán kérdezzék meg Pesterzsébet lakosait, hogy nekik mi a véleményük a „Budapest-programról”. Kéri, hogy vagy közmeghallgatást, vagy lakossági fórumot szervezzenek ebben az ügyben.

Szabados Ákos: A BÖSZ megalakulását megelőzően volt egy polgármesterek által kezdeményezett egyeztetés, amelyen személyesen vett részt. A BÖSZ alakuló ülésén Földesi Gyula alpolgármester képviselte a kerületet, annak megfelelően, ahogyan a képviselő-testület döntött. A BÖSZ egyhangú döntést hozott, a céljuk - a fővárossal együttműködve – a fővárost és a kerületeket érintő változásokban való részvétel, érdekérvényesítés. Úgy tűnik a sajtóból, hogy van némi érdekellentét, de ez már más kérdés. A „Budapest-törvény” tudomása szerint készülőben van, személy szerint erről részleteket nem tud. Tállai András államtitkártól kapott felkérést arra vonatkozóan, hogy fogalmazza meg a véleményét azzal a három alternatív javaslattal kapcsolatosan, amely a minisztérium honlapján is megtalálható. Személy szerint azt az alternatívát támogatta, amely a kerületek számára a további szélesebb körű működést biztosítja. Ez egy előzetes tájékozódás volt a törvényalkotók részéről. Véleménye szerint egységes állásfoglalás fog megjelenni a BÖSZ részéről a tárgyalások során. A főváros ebben nem elhanyagolható szereplő. Azt, hogy ehhez szükséges-e lakossági fórum, vagy a lakosság véleményének kikérése, majd akkor derül ki, amikor a törvénykezés folyamatában ezzel kapcsolatosan lesznek megfelelő tapasztalatok. Személy szerint nem zárkózik el az ilyen jellegű kezdeményezéstől. Hozzáteszi, hogy a lakosság számára bizonyos szempontból ez indiferens, ez csak abban az esetben lényeges kérdés, ha valamelyik kerület nem a főváros egészén belül képzeli el a további jövőjét, akkor az ott élő lakosokat jelentősebb mértékben befolyásolja majd.

A kérdés csupán annyi maradt, hogy mi számít indifferensnek és mi nem. Lényeges kérdésnek tartjuk-e hogy megmarad-e a polgármesteri hivatal közvetlen lakókörnyezetünkben és helyben tudjuk ügyeinket intézni vagy sem. Szükségünk van-e arra hogy részönkormányzatokat alakíthassunk és közvetlen lakókörnyezetünk ügyeiben olyan személyek döntsenek felelősen, akiket személyesen ismerünk vagy sem.

Egy kis adalék a kérdéshez.

Szólj hozzá

budapest önkormányzat polgármester pesterzsébet részvételi demokrácia xx. kerület