2011. okt 24.

Szelektív gyűjtés, szelektív látás

írta: Mach Péter
Szelektív gyűjtés, szelektív látás

Fenntartható fejlődés, környezetvédelem, környezetgazdálkodás, ökológiai lábnyom, környezetterhelés...

 
Mindennapos téma a médiában, de mit kezdhet az átlagember ezekkel a nagy szavakkal? Legtöbbünk felnőtt fejjel jön rá, hogy mi a haszna a papírgyűjtésnek, az italos fémdobozok újrahasznosításának vagy a műanyag és nejlon válogatott gyűjtésének. A gyerekekre már sokkal több figyelmet szentelnek az óvodák és az iskolák. Környezetbarát életre nevelő pedagógiai programok és nevelési módszerek segítenek a jövő korosztályának. Hozzáteszem, hogy remélem, ez Erzsébeten meg is marad.
 
Szóval a legtöbbünk gyűjteni kezd…  A konyha sarkában, a kamrában vagy a pincében gyűlnek a dobozok, tasakok. Információ az internetről bőséggel begyűjthető – már akinek van számítógépe és hozzáférése. Vajon tudják-e a szelektíven nem-gyűjtők, hogy miért kellene válogatni? Mire jó ez a hercehurca? Miért nem szabad kényelmesen beleszórni mindent – zöldhulladékot, műanyagot és papírt – a háztartási szemetesekbe? S ha tudnák, vajon mindennapi megélhetési gondjaik mellett mennyire értékelnék a társadalmi és környezeti hasznosságot? Mennyire tehetik magukévá a köz számára fontos gondolatokat akkor, amikor saját létfenntartásuk, biztonságuk is kérdéses?
 
Nos mindezek ellenére egyre többen gyűjtünk szelektíven. Megtanultuk gyermekeinktől, hogy miért veszélyesek a használt elemek a vizekre, és mi minden készül műanyag palackokból… Gyűjtünk… Felpakolunk, elsétálunk a legközelebbi gyűjtőponthoz. Azután szívünk szerint visszafordulnánk, hogy ne is lássuk az áldatlan állapotokat. A szelektív hulladékgyűjtők környéke olyan, mint egy szeméttelep. Üvegcserepek, nejlonok, kommunális hulladék. Bűz és szemét. A szelektíven gyűjtő igyekszik legyőzni undorát és bedobálja a táskák és dobozok tartalmát. Hazafelé veszi az irányt és közben elgondolkodik. "Érdemes hetente többször fáradni a gyűjtögetéssel, bedobálással, amikor mások tudatosan tönkreteszik, beszennyezik és lerombolják sok száz szelektíven gyűjtő ember munkáját?"
 
Alapvetően két probléma találkozása vár megoldásra, s mindkettőért tehet, tehetne az önkormányzat.
-          Pesterzsébeten is körbekeríthetnék fém korláttal a szelektív gyűjtőket, hogy megakadályozzák a felborogatást. Más kerületekben működik. Nálunk miért nincs erre gondja valakinek, miért nem támogatják a környezetvédelmi tanácsnok elképzelését?
-          No és hol járnak a közterület-felügyelők?
 
Miért lát szelektíven az önkormányzat? Ha a külsőségek egyébként nagyon fontosak, akkor épp ez, a kerület megjelenését és biztonságát veszélyeztető és romboló probléma miért megoldatlan még? Miért kell a szelektíven gyűjtögető erzsébetieknek megalkuvónak lenni és napról napra legyőzni saját undorukat, amikor a környezetükért tesznek és gyűjtenek?
 
Napfénylány

 

Szólj hozzá

környezetvédelem pesterzsébet lehet más a politika xx. kerület közösségi tervezés