2013. feb 15.

Narancsot facsartak a pesterzsébeti lokálpatrióták

írta: Mach Péter
Narancsot facsartak a pesterzsébeti lokálpatrióták

Bejegyzés alcíme...

"A nagyméltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni méltóztatott, és ötpercnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett."

blogos 3.jpgTavaly decemberben a többségi GŐZGÉP frakció úgy döntött nem kíváncsi az utcában lakók véleményére, tőlük függetlenül dönt két utca átnevezéséről. Az Ábrahám Géza utca és a Pirók Gyula utca átnevezésének kezdeményezéséhez semmilyen indoklást, vagy előzetes lakossági felmérést nem csatoltak. Nem baj megtettük mi, személyesen felkerestük a kérdőíveinkkel és szórólapjainkkal az Ábrahám Géza utca lakóit. Hiába mentünk el LMP-s aktivistákkal a testületi ülés előtt és szórtunk szórólapokat az utcában- ha már az előterjesztő FIDESZ-frakció nem értesítette az ott élőket -, hiába egyeztettünk a lakókkal akik nem támogatták az átnevezést. Hiába kértem, hogy gondoljuk át és az ott élők véleményét becsatornázva hozzunk róla később döntést. A FIDESZ-frakció hajthatatlan volt.

Az utcában élők azonban végre nem csak felháborodtak azon, hogy nélkülük döntöttek róluk, hanem tettek is azért, hogy figyelembe vegye a városvezetés a véleményüket.

Aláírást gyűjtöttek és az aluszékony MSZP frakciót is sikerült megnyerniük, hogy támogassák őket, ők pedig végre kitörölték a csipát a szemükből és készítettek egy új előterjesztést.

Kövesse friss híreinket a facebookon!

Így újra napirendre került tehát a kérdés. A testületi ülésre számos ott élő polgár is eljött, hogy hangot adjon véleményének. A testületi ülésen tehát az utcában lakók képviselői is elmondhatták véleményüket.blogos 2.jpg

A vita során ellenzéki képviselőtársaimmal elismételtük a már decemberben is ismertetett véleményünket arról, hogy a döntés elhamarkodott és hibás volt.

Az ügy elindítójaként, elmondtam örülök, hogy egy valódi lakossági kezdeményezés indult el azért, hogy az itt élők dönthessenek közvetlen lakóközösségük ügyeiben, hogy az ő véleményük számítson. Engem meggyőztek érveik és elszántságuk ezért támogatom őket.

A nagyméltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni méltóztatott, és ötpercnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett. A vita végén 5 perc frakciószünetet kért a FIDESZ-frakció, majd az egyeztetés után a többségi frakció véleményét Kaiser György képviselő foglalta össze a vita végén. Elismerte, hogy az eredeti előterjesztésük nem volt kellően előkészítve és nem voltak megkérdezve az ott lakók. Ennek ellenére úgy gondolja előterjesztésük jóhiszemű volt.

Majd a FIDESZ frakció javaslata alapján a testület "felfüggesztette" tavalyi döntését, az új határozat szerint az Önkormányzat állásfoglalást kér az MTA-tól és amennyiben a két névadó nem minősül az önkényuralmi rendszer felépítésében és működtetésében részvevő személynek akkor az utcanevek megváltozatásáról szóló határozatát visszavonja.

blogos 6.pngEzúton is gratulálok a két utca lokálpatrióta közösségének!

Önök bebizonyították: nem dönthetnek a fejünk felett, a részvételünk nélkül!

Szólj hozzá

önkormányzat pesterzsébet kommunista mach péter Ábrahám Géza Pirók Gyula utcanév átnevezés