2013. már 09.

Igen, lehet: végre a kerületben élők védelme is fontossá válhat Dél-Pesten

írta: Mach Péter
Igen, lehet: végre a kerületben élők védelme is fontossá válhat Dél-Pesten

Új időszámítás kezdődik a kerületben a közbiztonság területén. A GŐZGÉP-FIDESZ-székházak megmentése után végre a kerületben élők védelme is fontossá válhat Dél-Pesten. Az elmúlt két és félév ámokfutása után felülbírálja hibás döntéseit a képviselő-testület.

A 2010-es választások után a többségi GŐZGÉP frakció gyakorlatilag néhány hónap alatt verte szét a kerületben a bűnmegelőzés teljes intézményi rendszerét: megszűntette a Bűnmegelőzési Centrumot, összeveszett a kerületi polgárőrséggel, elköltöztette a Pince Ifjúsági Irodát, felszámolásra ítélte a kerület közbiztonságának fejlesztésért alapított közalapítványt. Az Orbán kormány megszorító csomagjának és a kerületi bűnmegelőzési program csődjének köszönhetően mindennapossá váltak az erőszakos bűncselekmények és mindent ellopnak, ami mozdítható.

blogos bűnös 1.pngA közbiztonság állapota mára olyan helyzetet teremtett, hogy a narancsos városvezetés az utolsó utáni pillanatban megváltoztatta álláspontját. Bár 2010-ben úgy döntöttek nem az önkormányzat feladata a bűnmegelőzés a kerületben, hanem csupán a rendőrség ügye, végre felismerték: ez a politika nem folytatható. Visszaléptek a közalapítvány megszűntetésétől, sőt komoly erőforrást biztosítottak a további működéshez. Frissíti a képviselő-testület a sportkoncepciót és tavalyi döntésének megfelelően két év után ismét támogatja a helyi közösségek erősödését (közösségi kertek, civil szervezetek...).

Március 14-én pedig újra napirenden az önkormányzat és a kerületi polgárőrség megállapodási tervezete. A javaslat szerint tevékenysége során az alábbi területekre fordít kiemelt figyelmet a polgárőrség:

  • a rendőri tevékenység segítésére a közterületi járőrszolgálat folyamán,a lakókörnyezetekben a közterületen és a közterületről elkövetett bűncselekmények megelőzésére,
  • figyelő-jelző szolgálat ellátására,a gyermekintézmények (óvoda, iskola), játszóterek körzetében a gyermekek sérelmére irányuló bűncselekmények és balesetek megelőzésére,
  • különösen hétvégén éjszaka a közintézmények, üzletek zártságának ellenőrzésére, az éjjeliőrökkel és a portásokkal való folyamatos kapcsolattartásra,

Mindezeken felül a megállapodás szerint kiemelt figyelmet fordít a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények, a betöréses lopások, a színesfémlopások, a kerékpár lopások megelőzésére, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, a gyermek- és fiatalkorúak közbiztonságot veszélyeztető csoportosulásaira.

blogos bűnös 2.jpgKörnyezetvédelmi tanácsnokként külön öröm hogy bekerült egy figyelő szolgálat Pesterzsébet illegális szemétlerakó-helyeinek felderítése, megfigyelése céljából. A Pesterzsébeti Polgárőrség tájékoztatja az Önkormányzatot az illegális szemét-lerakóhelyek földrajzi helyéről, és az illegális szemétlerakókat figyelmezteti a tevékenység felfüggesztésére, elszállítására, valamint szabálysértési eljárást kezdeményez ellenük.

A polgárőrség általános célja a közösségi bűnmegelőzésen belül a civil, lakossági közreműködés biztosítása a bűncselekmények megelőzése érdekében. Széleskörű társadalmi összefogásra épül, alapja az állampolgárok pozitív érzelmi kötődése szűkebb környezetükhöz, tenni akarása a lokális környezet életfeltételeire kedvezőtlenül ható jelenségek távoltartása, megszüntetése vagy visszaszorítása érdekében.

Hatalmas lehetőség nyílt meg Pesterzsébet számára, bár két és fél évet elvesztegettünk (az LMP programja tartalmazta a most meghozott döntéseket is), de még nem késő cselekednünk.

A működő és sikeres polgárőrség erősíti az önkormányzat a lakosság közötti bizalmat, különösen igaz ez Pesterzsébet vonatkozásában, ahol az itt élők a legfontosabb problémának a közbiztonság romlását tartják. A polgárőrségre jellemző ellenszolgáltatás nélkül végzett közösségi tevékenység, az önkéntesség elve biztosíthatja a részvétel növekedését. A kerületben végzett tevékenység az itt élők összefogásán alapuló új keretek között kiterjedhet lakókörnyezeti közösségek biztonságát, önvédelmi jellegű együttműködését biztosító mozgalmak (például Szomszédok Egymásért - SZEM) támogatására is.

A következő lépés ennek támogatása kell legyen. A jószomszédi kerekasztalok, civil szervezetek, közösségek képesek lehetnek Pesterzsébeten is elindítani a Szomszédok Egymásért mozgalmat. A szomszédok odafigyelő együttműködésén alapuló mozgalom az 1960-as évek második felében az Egyesült Államokból indult útjára, mint az állampolgárok széleskörű részvételével megvalósított bűnmegelőzési program. A 2000-ben lefolytatott felmérés szerint Angliában és Wales-ben a háztartások több mint egynegyede, az Egyesült Államokban azok 40 %-a vett részt a mozgalomban. Ez a legszélesebb körben elterjedt, a kormányok által is támogatott bűnözés-csökkentési módszer. A szomszédok jobban odafigyelnek a gyanús történésekre, ezeket jelentik a rendőrségnek, így a lebukás esélye is nagyobb.

Szólj hozzá

közbiztonság polgárőrség bűnmegelőzés SZEM Szomszédok Egymásért Mozgalom