2013. ápr 04.

Hawaii, dizsi, pálmafák

írta: Mach Péter
Hawaii, dizsi, pálmafák

Duna-parti kókusz party, avagy miért olyan kínos a Kubatov-gyarmatok médiamegjelenése.

sztálin.jpgEmigráló művészek nyílt leveleitől zajos a blogoszféra, a főbb indokok: megélhetési gondok, a kultúra szerepének változása, az erőszak és intolerancia megerősödése hazánkban. De vajon egy peremkerületben mit érzünk ebből? Milyen következményei vannak a narancsuralmi rendszernek a helyi közösségek kommunikációjában? A válasz meghökkentő.

Egyre többen tájékozódunk közösségi portálokon, használjuk ki a web2-es felületek lehetőségeit. A nyomtatott sajtó helyett egyre gyakrabban választjuk az online médiát. Pesterzsébet XX. kerületének társadalompolitikai és szolgáltató lapja is egyre inkább kiszorul mindennapjainkból. A Pesterzsébet Újság olyan, mint az azt kiadó kerület narancsos vezetése: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. A lap egyszerre unalmas és csúnya. Mondhatnánk azt is: a forma illeszkedik a tartalomhoz.

„A Pesterzsébet újság arculata a szerkesztőváltással megváltozott. Harsányabb színekkel, a merőben új tördeléssel élénkebbé tettük a lapot. Ezzel annak a kérésnek tettünk eleget, amely szerint: tegyünk meg mindent azért, hogy ne üzemi lapként tekintsenek az olvasók a Pesterzsébet újságra.”

Míg 2011-ben a ki tud több kormánypárti politikusról készült fotót bezsúfolni egy lapba  versenyt nyerte meg (pedig a zuglói önkormányzati lap Papcsákkal a címlapon is indult), idén a ki tud ízléstelenebb címlappal megjelenni versenyen indul kerületi lapunk.

giccs.png

A lap tervezését és nyomdai előkészítését az Online Lapcsoport Kft. végzi, az ő feladatuk a honlap híreinek elkészítése és feltöltése is, ők rendelkeznek a képanyaggal is. A lap főszerkesztője Julius Athina, aki nem csak Pesterzsébeten dolgozik, hanem a Kubatov-régióban máshol is sajtómunkási feladatokat lát el. Fontos tehát ismernünk, hogy ez a kerületi médiát formáló társaság mit ért közösségi portálon, mit tart a közszolgálat szerepéről s mit az újságírásról, „hogyan kell az újságírónak a lehető legtisztességesebben keresni és közölni a meglelt válaszokat”. (forrás: juliusathina.hu)

Mire számíthatnak a kerületi polgárok, kik is ők tehát és mit akarnak?

Hát erre (pálmafák és kókuszdió a Duna-parton):

lofasz.jpg

“Citromízű banán, nincs a banánfán,
Nem kell senkinek ilyen találmány.
Ám ha ilyen banán nőtt már banánfán,
Én azt tehozzád hasonlítanám.”

Érdemes a honlap kidolgozottságát is megcsodálni illetve az ajánlott társoldalakat is meglátogatni. Ők 2013-ban Pesterzsébeten a hivatalos arculatért felelős csapat. Ha kiszörfözték magukat némi háttéranyagot még összegyűjtöttem a szolgáltatás tartalmi részéről:

A márciusi testületi ülésen volt napirenden a Pesterzsébet Újság és a pesterzsebet.hu hivatalos önkormányzati honlappal kapcsolatos beszámoló.

Nemes László (DK):  Kiegyensúlyozottabb tájékoztatást szeretne kérni a Pesterzsébet Újság szerkesztőjétől. Amennyiben nem így lesz a jövőben, azt megérti és előre felmentést ad. Ennek ellenére ha szabad, legalább az igényét hadd fejezze ki. 

Földesi Gyula (FIDESZ):  Talán rendben is van, hogy önkormányzati oldalon a város vezetői szerepelnek az újságban. A Fidesz frakció az ellen nem emel kifogást, hogy az egyik, vagy másik képviselőnek a gondolatai nem szerepelnek a városházi beszámolóban. Véleménye szerint a Pesterzsébeti polgárok értik azt, hogy miről szól a képviselő-testületi ülés.

Mach Péter (LMP): Olyan képviselőként, akinek az Újévi köszöntőjét is cenzúrázni kívánták, nem szeretné hosszú monológgal az időt rabolni a korrekt és sokoldalú tájékoztatásról.Tájékoztatja a jelenlévőket arról, hogy az MSZP-Fidesz parlagfű koalíció úgy döntött, hogy a kerületi képviselők ne készítsenek beszámolót a www.pesterzsébet.hu honlapon, hanem elég ha a választásokon majd újra megteszik ígéreteiket. … Az Informatika és Média Bizottság ülésén ugyanis leszavazták javaslatomat arról hogy „az önkormányzat hivatalos honlapján felületet biztosít az önkormányzati képviselők számára, hogy félévente beszámoljanak körzetükben, illetve a kerületben végzett munkájukról, kezdeményezéseikről és javaslataikról.” Megjegyzi, hogy a részvétel pártja képvelőjeként ezt nem tudja kellő mértékben elítélni.

Szeretné megkérdezni, hogy „Pesterzsébet” társadalom-politikai és szolgáltató lapnak így kell-e kinéznie? – Felmutatja a februári címlapot.

Népszerű közhely hogy a narancsuralmi rendszer alapja a kontraszelekció, de be kell vallanom férfiasan a Duna-parti kókusz party még engem is meglepett.

Szólj hozzá

média sajtó giccs Pesterzsébet Pesterzsébet újság Julius Athina