2013. máj 24.

Kérdések és válaszok az iskolai beiratkozásokról

írta: Mach Péter
Kérdések és válaszok az iskolai beiratkozásokról

iskolás.jpgA májusi testületi ülésen kérdéseket tettem fel Szabados Ákos polgármesternek és Körmendyné Kökény Eszter osztályvezető asszonynak milyen módon érintették a pesterzsébeti diákokat és szüleiket a változások az iskolai beiratkozások során.

A kérdéseim az alábbiak voltak:

  • Hány osztály indult 28 fő felett a kerületben?
  • Volt-e olyan iskola ahonnan körzetes gyermeket másik kerületi iskolába kellett küldeni?
  • Nőtt-e a speciális tanrendű, tagozatos osztályok esetén a túljelentkezés az idén?

Emlékeztetőül:

Válsághelyzet alakult ki, mert a kormány nem készült fel időben a tanévkezdésre, a részben a jogszabályváltozásoknak köszönhető megnövekedett iskolaköteles gyerekszámra nem voltak felkészülve a fogadó iskolák. A Kormány úgy reagált a válsághelyzetre, hogy néhány nappal a beiratkozások előtt, március 28-án a Klebelsberg Központ vezetője jogszabály-módosítást kezdeményezett, hogy nagyobb létszámmal is indulhassanak osztályok szeptembertől: „Ez azt jelenti, hogy 27 helyett akár 32 gyerekkel is indulhatnának osztályok".

A testületi ülésen szóban nem kaptam választ, így írásban küldték meg azt:

Mach Péter képviselő úr

részére

Tisztelt Képviselő Úr!

A 2013. 05. 09-ei ülésén az általános iskolai beiratkozással kapcsolatban feltett kérésére a következő tájékoztatást adom.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján az intézmények fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, így az általános iskolai beiratkozás ügyintézése az ő feladtuk.

Kérdéseire a Budapest XX. kerületi Járási Tankerületi Igazgatóságtól az alábbi tájékoztatást kaptuk:

A beiratkozás adatainak összesítését követően 19 elsős osztály indul, ebből 11 osztály létszáma több 25 főnél. A legalacsonyabb létszám egy 14 fős osztály.

A német nemzetiségi oktatás és a sport iránt volt nagyobb érdeklődés. A szülők választásában az iskolák híre, és az óvodapedagógusok véleménye volt a meghatározó.

Az iskolák jelzése szerint 25 elutasítás történt, ebből hárman fellebbeztek. Az ügyek még nem zárultak le.

A legnagyobb gondot a beiratkozáskor lakcímváltozás okozta. Sokan még a beíratás első napján (a második napon zárva volt a Kormányhivatal) jelentkeztek át új állandó lakcímre. Annak ellenére, hogy csak egy választott iskolába lehetett idén jelentkezni, még mindig voltak, akik több helyre jelentkeztek. Volt olyan intézmény, amelyik idén sem tartotta be teljesen a beíratás menetét.

A végleges osztálylétszámok csak szeptemberre alakulnak ki, mert még mindig vannak szülők, akik a fennmaradó üres helyekre akár más kerületbe is elviszik a gyerekeket, valamint a természetes költözések miatt.

Még mindig van mozgás, szinte naponta változnak a létszámok.

Budapest, 2013. május 24.

Szabados Ákos

polgármester

Önök mit tapasztaltak?

A hatalmas első napi tumultuson kívül okozott-e komoly problémákat a kormány intézkedéssorozata vagy Pesterzsébet ismét kimaradt a botrányokból?

Szólj hozzá

iskola Klebersberg Intézményfenntartó Központ beiratkozás iskola