2011. feb 09.

Lehet más a közösségi tervezés!

írta: Mach Péter
Lehet más a közösségi tervezés!

 

Várhatóan Pesterzsébet Önkormányzatának képviselő-testülete utoljára fogadott el közel 10 md forint előirányzattal költségvetést, a kormány a közigazgatási reform elindítását tovább nem halogathatja. Egy jól előkészített centralizáció kiemelten az egészségügy és az oktatás területén szervezettebb működést, költséghatékonyságot, és ami a legfontosabb a társadalmi egyenlőtlenségek nivellálását eredményezheti. Egy rossz viszont az önkormányzatiság végét, az utolsó utáni pillanatban vagyunk tehát, hogy bebizonyítsuk a szubszidiaritás elve nem csupán az Eu tagságunkból eredő nehezen kiejthető kötelezettség, hanem valódi működőképes modell.
Ennek egyik fontos eleme a közösségi tervezés. Ha a helyi közösségek nem ismerik részleteiben a fejlesztések indítékait és céljait, akkor kevésbé érzik magukénak és nem válik természetessé, hogy a létrejövő köz és magánvagyont óvniuk és gondozniuk szükséges. A hagyományos paradigma szerint a tervezés jól képzett, diplomás szakemberek feladata. Ez azonban nem minden esetben igaz, a szakértői és közösségi tervezés összehasonlításában nem elsősorban a létrejövő tervdokumentáció profizmusa a perdöntő (hiszen ebből a szempontból a főépítész úr egyedül eredményesebbnek bizonyulna), hanem a fejlesztés valamennyi szereplőjének, egyetértése, elköteleződése az adott kezdeményezés iránt.
Adott egy szituáció:
A Baross utca – Topánka utca sarkán található pavilonsor bontásáról döntött a gazdasági bizottság. Előzmény egy szál sem, szabályozási, rendezési terv nem készült, hatástanulmány a változásokról szintén nincs. A pavilonsor működésével kapcsolatban a vagyongazdálkodási osztály munkatársának tájékoztatása szerint lakossági panasz ez ügyben nem érkezett.
Adódott egy konfliktus a boltokat és szolgáltató egységeket üzemeltetők és a hivatal között, az itt élők pedig néznek és csodálkoznak. Vajon mit és miért tesz az Önkormányzat?
A legjobb szándékot feltételezve a döntés előkészítői és elfogadói részéről a legfontosabb probléma az, hogy ezt így nem lehet.
Egy a közösségi közlekedés csomópontjában elhelyezkedő közösségi tér átalakítását ne így tervezzük. Ezért egy lakossági fórum összehívását kezdeményezem ebben az ügyben ahol az itt élők, a hivatal szakértői és az érdekelt felek egy facilitátor segítségével együtt rakják le ennek a fejlesztésnek az alapjait. Kérem tehát a Csili vezetőjét, hogy biztosítson teret a kezdeményezésnek és a Pesterzsébet Újság főszerkesztőjét, hogy segítsen ennek a nyilvánosságra kerülésében, és nem utolsó sorban a Polgármester urat hogy támogassa a kezdeményezést.

Mach Péter

Pesterzsébet környezetvédelmi tanácsnoka

Az alábbi felvilágosítást kaptam az üggyel kapcsolatban:

 

Mach Péter
 környezetvédelmi tanácsnok úr
 részére
 
 
                                 Tisztelt Környezetvédelmi Tanácsnok Úr!
 
 
 
 Jegyző Asszony távollétében a Budapest XX. Baross utca - Topánka utca sarkán lévő pavilonok bontási ügyével kapcsolatban feltett kérdéseire – az érintett munkatársakkal történt konzultáció alapján - az alábbi tájékoztatást adom:
 
 A Budapest XX. Kerület Baross u. – Topánka u. kereszteződésében levő pavilonsor területére rendezési, illetve szabályozási terv nem készült.
 Szabályozással kapcsolatban a KVSZ az irányadó, hatástanulmány csak a leendő körforgalom kiépítésére vonatkozóan készült, lakossági fórum az ügyben nem volt. A Közlekedés Kft. 2003-ban készített egy forgalomtechnikai tanulmánytervet Pesterzsébet területére vonatkozóan, ebben szerepel egy Topánka u. – Baross u. kereszteződésre ajánlott körgeometriájú csomópont kialakítása, mint a kereszteződés biztonságát növelő lehetőség. Ezt az anyagot a képviselő-testület több alkalommal is tárgyalta, azonban olyan testületi határozat nem született, amely ennek megvalósítását előírta volna.
 
 A pavilonok működésével kapcsolatban a vagyongazdálkodási osztály munkatársának tájékoztatása szerint lakossági panasz nem érkezett. 2010.
 május 16-án lakossági bejelentés érkezett a polgármester úrhoz, melyben kifogásolták, hogy a Gúnár söröző vendégei az üzlet előtt hangoskodnak zárás után. A szabálysértési eljárás során megállapítást nyert, hogy az üzlet nem tartotta be a 22 órai zárórát. Nehezményezték továbbá, hogy a zöldség – gyümölcs üzletnél a rekeszeket hajnalban erős zajjal rakodják, illetve a kipakolás egyre jobban akadályozza a járdán való közlekedést, valamint kérdésként merült fel, hogy a forgalmas út mellett kirakott gyümölcsök, zöldségek nem ártalmasak-e az egészségre. A Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága ellenőrzést végzett az árusítóhelyen.
 Megállapították, hogy az egység általános higiéniai állapota nem kifogásolható. Az ÁNTSZ korábbi vizsgálatai sem állapítottak meg problémát. Az ügyfélszolgálati és okmányiroda munkatársai ellenőrizték az elfoglalt közterület méretét, az megfelelt az engedélyezett mértéknek. 2010. június 21-én Jegyző Asszony ügyfélfogadásán egy kerületi lakos a fentiekhez hasonló bejelentést tett. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a zöldség – gyümölcs árubemutató nem akadályozza a járdán való közlekedést.
 
 
      Tisztelettel:
 
      Sztakó Istvánné
      aljegyző
 
 
 
 -------- Original Message --------
 Subject: Re: információ kérése
 Date: Tue, 25 Jan 2011 07:08:48 +0100
 From: <kovacs.andras@pesterzsebet.hu>
 To: Mach Péter <peter@mach.hu>, Dr. Kiss Irén <kiss.iren@pesterzsebet.hu>, Gasztonyi Ildikó <gasztonyi.ildiko@pesterzsebet.hu>
 
 
 Tisztelt Mach Péter Képviselő Úr!
 Kérést továbbítottam Jegyző Asszony részére.
 Kovács András
 
 On Mon, 24 Jan 2011 19:05:40 +0100, Mach Péter <peter@mach.hu> wrote:
> Tisztelt Kovács András!
> Az SZMSZ szerint a jegyzőasszonyhoz kell fordulnom ilyen esetekben, de
> hátha megint jó helyen kopogtatok.
> Szeretnék felvilágosítást kérni a Baross utca- Topánka utca
> kereszteződésében található pavilonsor bontásával kapcsolatban.
> Szeretném vagy digitális formában, vagy másolatban megkapni a terület
> módosított rendezési tervét, a változásokkal kapcsolatos döntések
> határozatait, az elkészült hatástanulmányokat, annak előkészítéséről
> és meghozataláról szóló jegyzőkönyveket, a lakossági egyeztetések
> anyagait,és az ezzel kapcsolatos lakossági panaszok elbírálásának
> anyagait.
> Köszönettel:
> Mach Péter
> Pesterzsébet környezetvédelmi tanácsnoka
 
--
 ------------------------------------
 Vigyázzunk a környezetünkre!
 Kérem, hogy a fenti e-mailt csak abban az esetben nyomtassa ki, ha az feltétlenül szükséges!
 
--
 ------------------------------------
 Vigyázzunk a környezetünkre!
 Kérem, hogy a fenti e-mailt csak abban az esetben nyomtassa ki, ha az feltétlenül szükséges!
Szólj hozzá

politika lakossági fórum ingatlanpanama lehet más a politika xx. kerület közösségi tervezés topánka utca