2011. feb 23.

ÁSZ jelentés Pesterzsébet gazdálkodásáról 2

írta: Mach Péter
ÁSZ jelentés Pesterzsébet gazdálkodásáról 2

A januári testületi ülés előtt tette közzé a közzé honlapján az Állami Számvevőszék a kerület gazdalkodási rendszerének 2010. évi ellenőrzéséről szóló ellenőrzését.

A lent elérhető jelentés több hiányosságot is feltárt, amely bizonyos működési területeken közepes kockázatot jelentettek. A hiányosságok miatt a jelentés több javaslattal is élt. Januári blogbejegyzésemben ezeket a javaslatokat röviden ismertettem. Akkor azt ígértem, hogy a testületi ülés után megosztom az az ott alhangzó információkat és bővebb tájékoztatást adok az anyaggal kapcsolatban. Polgármester úr azonban csak most, egy hónappal később terjesztette be vitára az anyagot, most már azonban a jelentésben szereplő javaslatokra, megállapításokra reflektáló előterjesztést tett.

A napirend anyagai itt letölthetőek.

A jelentés tárgyilagos elemzése a testületi-ülésen elhangzó szóbeli beszámolók nélkül (pl. mit jelent a megbízási díjak teljesítési igazolásainak problémája) véleményem szerint reménytelen. LMP-s képviselőként azonban az átlátható gazdálkodást az önkormányzatok működésének sarokpontjának tartom. Tegnap a Lehet Más a Politika újabb sikert ért el és az Állami számvevőszék húsz éves gyakrolatát sikerült megváltoztatnia. Ezentúl ugyanis a számvevői, és nem csak az Állami Számvevőszék elnöke által aláírt számvevőszéki jelentést nyilvánosságra hozza.
Érdekes és tanulságos, bár valóban fáradtságos olvasmányok a nyilvánosságra hozott jelentések. A testületi vitában elhangzottak értelmezését segítheti ha Pesterzsébet viszgálati jelentését összehasonlítjuk Esztergom városéval. Az összevetést nem a hibák relativizálása miatt, hanem a javaslatok értelmezése miatt ajánlom mindenkinek.

Az Állami Számvevőszék jelentése Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2010. évi ellenőrzéséről.

a letölthető esztergomi ÁSZ jelentés

A napirenden szereplő előterjesztés 5. és 6. pontja a kerület jegyzője ellen indítandó fegyelmi eljárás szükségességéről szól. Miután részt vettem a jogi és közbiztonsági bizottság ülésén tegnap, a testületi ülésen várhatóan a fideszes képviselők a jelentésben foglaltak fontosságára fogják majd felhívni a figyelmet, a vita során várhatóan az idei megszorítások is szóba kerülnek melynek egyetlen és kizárólagos indokaként az előző évek pazarló gazdálkodását említik majd. Az MSZP képviselői a jelentésben foglaltakat majd kevéssé fajsúlyosnak találják és a gazdálkodást takarékosnak.

Az árkok pedig mélyülnek, és az újbeszél lassan világnyelv lesz.

A testületi ülésre egyetlen kérdés maradt, az új városvezetés olyan súlyúnak tartja-e a gazdálkodási hiányosságokat hogy fegyelmi eljárást indít a jegyző asszony ellen, vagy esetleg egyéb okokból másként dönt.

Szólj hozzá

önkormányzat pesterzsébet ász xx. kerület szabados ákos