2011. már 08.

Esélyt a Nőknek!

írta: Mach Péter
Esélyt a Nőknek!

 

Az első nőnap 100. évfordulójának alkalmából a szeretteinknek és barátainknak, munkatársainknak kiosztott virágokon túl itt az idő felhívni  a figyelmet a nők esélyegyenlőtlenségére. A Lehet Más a Politika pesterzsébeti csoportja szerint nem egyetlen napon kell a nőket ünnepelni, hanem minden nap biztosítani számukra az egyenlő feltételeket.

 A magyar nők munkaerő-piaci helyzete sajnos számos tekintetben rosszabb, mint a más európai országokban élőké. A gyermeket nevelő nők foglalkoztatottsága hazánkban a legalacsonyabb az Európai Unióban, mivel a 3 év alatti gyermeket nevelők alig 10%-a dolgozik, ami az uniós átlag harmada. A dolgozó nők alacsonyabb fizetésre számíthatnak, mint a férfiak, melyet jól mutat, hogy a női munkavállalók a férfiak alapfizetésének csupán 93 százalékát kapják meg, ráadásul a prémiumaik és teljesítmény alapú kifizetéseik is jóval alacsonyabbak. Ugyanez igaz a női felső vezetőkre: bérük 30%-kal alacsonyabb, mint a férfiaké.
 
A mai világban nem könnyű egyszerre anyának és dolgozó nőnek lenni. Növelni kell a bölcsődei férőhelyek számát, nyitva tartásukat pedig a munkahelyi időbeosztáshoz kell igazítani. A februári testületi ülésen a kismamákat és gyermekeket hátrányosan érintő döntést hozott a városvezetés  (az LMP ellenszavazata mellett) a nyári bölcsődei nyitva tartással kapcsolatban, januárban pedig a bölcsődei térítési díjakat emelte a képviselő-testület drasztikusan, itt az ideje hogy márciusban ezt jóvátegyük.
 
Háttér: nők a döntéshozatalban
Míg a skandináv országokban jellemző, hogy a nő paritásos alapon vesznek rész politikai döntéshozatalban, addig hazánkban a 2010-es választásokkal az arab országok parlamentjeire jellemző szintre került a nők aránya az Országgyűlésben. Svédországban régóta a képviselők fele nő és a skandináv országokban a miniszteri posztok 40 százalékát nők töltik be. Ehhez képest a jelenlegi magyar parlamenti képviselők csupán 9,1 százaléka hölgy, és egyetlen női miniszter sincs a kormányban. Azonban az LMP nemcsak szavakban a női esélyegyenlőség pártja: míg Fidesz-KDNP frakcióban 8,3%-a, az MSZP-ben pedig 8,4% a női képviselők aránya, addig az LMP parlamenti frakciójának 31%-a nő.

 

 Friss nőnapi örömhír: Ma, washingtoni idő szerint délelőtt 11 órakor Osztolykán Ágnes, az LMP országgyűlési képviselője magas rangú kitüntetést vesz át Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől. A “Women of Courage”-díjjal az amerikai diplomácia vezetője minden évben olyanokat jutalmaz, akik kivételes bátorságról és vezetői képességekről tettek tanúbizonyságot a nők jogainak és fokozottabb társadalmi szerepvállalásának elősegítése ügyében.

Szólj hozzá

budapest lehet más a politika lmp