2011. máj 21.

Megszorítások kéthavi prémiummal, avagy ami a Városházi Naplóból kimarad

írta: Mach Péter
Megszorítások kéthavi prémiummal, avagy ami a Városházi Naplóból kimarad

 

A kerület társadalompolitikai lapja a Pesterzsébet Újság egyre nehezebben képes betölteni közszolgálati feladatát és a hiteles tájékoztatás helyett a főszerkesztőről és az alpolgármesterről készülnek kis színes és képes riportok.
Meggyőződésem hogy a helyi nyilvánosságot biztosító televíziós adás megszüntetése és a helyi újság színvonalának csökkenése, és az hogy a valódi kerületi közügyeinket érintő témák egyre kevésbé kapnak benne teret nem az ellenzéket, hanem a kerület összes polgárát egyformán sújtja. Barátaimmal ezért úgy döntöttünk, hogy blogunkon rendszeresen beszámolunk az összes a testületi-ülésen történt eseményről és az ott hozott döntésekről. Bízom benne, hogy a hitelességét fél év alatt elveszítő városvezetés megváltoztatja nyilvánosságról és az átlátható önkormányzatról alkotott véleményét, addig pedig olvassanak minket.
A csütörtöki testületi ülésen egyrészt költségvetés, SZMSZ-t és még néhány egyéb szabályzatot módosítottunk, majd folytatta a többségi frakció a kerületi megszorító-csomagban foglaltak megvalósítását, most az óvodák átalakítása, összevonása volt soron.
 
A testületi ülésen történtekről ezzel a kerületben élőket leginkább foglalkoztató témával kezdem:
 
16. napirendi pont: A képviselő-testület névszerinti szavazással az alább döntést hozta:
 
Létrehozza a régiókat.
1. RÉGIÓ:
Lurkóház Óvodába beolvasztásra kerülő intézmény: Gyermekkert Óvoda
Összesen: 14 csoport, 340 férőhely
 
2. RÉGIÓ:
Gézengúz Óvodába beolvasztásra kerülő intézmény: Gyöngyszem Óvoda
Összesen: 15 csoport 365 férőhely
 
3. RÉGIÓ:
Kerekerdő Óvodába beolvasztásra kerülő intézmény: Bóbita Óvoda
Összesen: 12 csoport, 285 férőhely
 
4. RÉGIÓ:
Gyermekmosoly Óvodába beolvasztásra kerülő intézmény: Mákvirág Óvoda
Összesen: 16 csoport 399 férőhely
 
5. RÉGIÓ:
Nyitnikék Óvodába beolvasztásra kerülő intézmény:„Zöld Ovi”
 Összesen: 20 csoport 479 férőhely
 
A Baross Ovi Kindergarten Baross Óvoda (1201 Bp. Baross u. 79.) továbbra is önálló, német nemzetiségi óvodaként működik tovább.
 
A határozatot a Polgármester, a FIDESZ-frakció és a JOBBIK támogatta. Az ellenzék elutasította.
 
Módosító indítványomat, amely a „Zöld Ovi” mint a főváros egyik kiemelt jelentőségű környezettudatos nevelést folytató intézmény önállóságát biztosította volna a többség elvetette.
 
A döntés után az, hogy minden óvoda profilja megmaradjon, egyrészt a leendő óvodavezetés és a tagóvoda vezetők közös megegyezésén múlik, másrészt fontos szerepet kapnak a kooperációban a szülői munkaközösségek is. Sok sikert kívánok nekik és remélem a tegnapi döntésben rejlő számos gondra és problémára sikerül helyi szinten megoldást találni.
Az LMP a részvétel, a helyi közösségek pártja. S az óvoda-összevonások esetében bizony az önkormányzat az érintettek, a szülői közösség ellenében döntött. Az önkormányzati autonómia ugyanis nem jelentheti azt, hogy nem vesznek tudomást a szülők, a gyermekek, a pedagógusok akaratáról.
Az LMP mindenütt a megalapozatlan (hangsúlyozom: a megalapozatlan) átszervezések elleni tiltakozók oldalán áll. Az átszervezéseket elsősorban, látszólag legalábbis, az anyagi kényszer motiválja (bár tudjuk, hogy sok, ennél is „prózaibb” ok is van).
A Fidesz-kormány cserbenhagyta az önkormányzatokat, tovább csökkentették a rendelkezésükre álló, már korábban is elégtelen forrásokat; sokan kényszerhelyzetbe kerültek így Pesterzsébet is. A kerület működését ráadásul befolyásolják az előző vezetés hibás pénzügyi döntései is.
Meggyőződésem hogy a városvezetés nem tartotta be az átszervezéssel kapcsolatos szabályokat: nem kérték ki időben az érintettek véleményét, egy-két nappal a döntés előtt módosították átszervezési tervüket, nem készült külső szakértői vélemény az átszervezésről csak az egyeztetések lezárulta után a képviselő-testületi ülés előtt két nappal. Az átszervezések csupán rövidtávú érdekeket szolgáltak és nem adnak választ még csak az idei túljelentkezésekre sem nemhogy arra, hogy a tankötelezettség 2012 szeptemberétől 3 éves kortól kezdődik. Az előterjesztés a régiók kialakításánál mind a férőhelyek mind a tagintézmények számát tekintve aránytalan. Sem a szociológiai viszonyokat nem vették figyelembe sem azt, hogy mely intézményeknél lehet a pedagógiai programokat összefésülni.  
Nem erről volt szó!
Pesterzsébet Önkormányzata bármennyire is szorítja az anyagi kényszer, vissza kell, hogy térjen a jogállami megoldásokhoz, a részvételi demokrácia alapjaihoz. Ugyanis az hogy miközben koradélután a FIDESZ-es többségű képviselő-testület intézményeket von össze, forrást von el az oktatástól, segélyeket szüntet meg, csökkenti a közmunkaprogramot, aközben este pedig prémiumot fizet vezetőjének és új autót vásárol, nos ez nem folytatható sokáig.
A városvezetés és a kerületi Fidesz morális megsemmisüléséhez elég volt fél év.
 
További érdekes napirendek:
 20. napirendi pont: A Mártírok útja 205. szám alatt működő, Stromfeld Aurél Általános Iskola nevét a testület döntése alapján Gyulai Istvánra változott, illetve módosító indítványomnak köszönhetően Stromfeld Aurél szakmai rátermettsége és a haza iránti odaadása előtt tisztelegve egy szobrot vagy emlékhelyet állít az Önkormányzat.
A FIDESZ-es Juhász Lajosné képviselőasszony kezdeményezte az előző testületi ülésen, hogy változtassa meg az Önkormányzat a Stromfeld Aurél Általános Iskola nevét. A Polgármesteri Hivatal munkatársai egyeztetve a FIDESZ frakcióval három személy találtak alkalmasnak névadónak:
-          Wass Albertet
-          Nagy Sándort
-          és Márai Sándort.
A döntést megelőző egyeztetéseken azonban kiderült, hogy sem a szülői munkaközösség sem a tantestület nem akarja megváltoztatni az iskola nevét. A tantestület véleménye szerint ugyanis vannak ennél fontosabb dolgok is amivel a képviselőknek foglalkozni kellene, A FIDESZ-frakció jelöltjeit pedig semmiképp nem tudják elfogadni. Az elutasító döntést követő informális beszélgetés során azonban többen jelezték, hogy az iskola sporttagozata miatt, ha a képviselők mindenáron alkalmas névadó keresnek, akkor a kerület díszpolgára Gyulai István alkalmasabb a három jelöltjüknél, az azt követő szavazásnál azonban újra elvetették a változtatást.  A testületi ülésen komoly vita alakult ki. A többségi frakció mentségére legyen mondva: bár előbb javasolta az iskola nevének megváltoztatását majd csak később olvasott utána ki is volt valójában Stromfeld Aurél, de a testületi ülésig pótolta a hiányosságokat. Ennek köszönhetően nem tolódott el harsány kommunistázásba a diskurzus. Az LMP a részvétel és a helyi közösségek pártja,  ezért én a problémát arról az oldalról közelítettem, hogy az iskola névadójának valóban a legalkalmasabb személyt sikerült megtalálni Gyulai István személyében csupán az ott tanítók, tanulók és szüleik nem szeretnének váltani. Szabados Ákos osztotta a véleményemet (és morális problémaként értékelte hogy az érintettek véleményével ellentétesen döntünk), ekkor azonban a FIDESZ egyik képviselője felállt és egy új napirendi pontként javasolta a polgármesternek kéthavi prémium megszavazását. Szó elszállt hang alig maradt, majd a testület ezek után a módosító indítványomat befogadva (amely egy Stromfeld Aurél-szobor vagy emlékhely kialakítása az iskola területén), az iskola nevét Gyulai Istvánra változtatta.
21. napirendi pont: Létrehoztuk az óvodai felvételeket eldöntő bizottságokat, ahol a jelentkezők száma meghaladta a férőhelyekét.
A bizottságok tagjai:
·         az Oktatási és Kulturális Bizottság egy tagja,
·         az óvoda (tagóvoda) körzetének képviselője
·         óvodavezető,
·         az óvoda (tagóvoda) gyermekvédelmi felelőse,
·         az óvoda (tagóvoda) szülői szervezetének képviselője,
·         az Oktatási, Kulturális és Sport Osztály munkatársa.
 
22. napirendi pont: Két nyugdíjba vonuló óvodavezetőnek címzetes óvodavezetői címet adományoztunk.
Csinos Erikának a Mákvirág Óvoda vezetőjének. Köztudott, hogy az a környék, ahol ez az óvoda található, a kerület összetétele szempontjából az egyik legnehezebb összetételű terület. Ebben az óvodában a legmagasabb a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma, sokan vannak olyanok, akik családi hátrányaik miatt sajátos nevelési igényűek. Az óvoda felkarolja és támogatja ezeket a családokat, és egyéni fejlesztéssel, időt és fáradtságot nem kímélve dolgozik azon, hogy iskolás korukra behozzák hátrányaikat.
Sebők Évának a „Zöld Ovi” Óvoda vezetőjének. Több mint tíz éve az óvodavezetői munkaközösség irányítása is a feladata. Az óvoda nevelési programjának elkészítésében és megvalósításában nagyon sok munkát végzett. A természet szeretetére és védelmére nevelésnek a legváltozatosabb formáit valósítják meg ebben az óvodában. Az óvodavezetők összefogása következtében az együttműködés az intézmények között gördülékenyen működik. Állandó meghívottként segíti a mindenkori oktatási bizottság munkáját.
Hálás szülőként gratulálok mindkettőjüknek.
 
S ez úton kérek elnézést azoktól, akik nem szakmai okok hanem „lojalitásuk hiánya miatt” nem kaphatták meg. Remélem, ezt egyszer Szabados Ákos polgármester személyesen is megteszi.
 
23. napirendi pont: Radócz Bélánét 2011. július 1-től 2016. június 30-ig a testület megbízta Pesterzsébet Önkormányzatának Egyesített Bölcsődéi intézményvezetői feladatainak ellátásával.
 
24. napirendi pont: Záró poénként a Pesterzsébet Lapot június elsejétől a TV20 Kft. adja ki, cserébe a testületi ülések televíziós közvetítése és a heti kerületi magazinműsor megszűnik. Földesi Gyula alpolgármester ígérete szerint szeptembertől online internetes közvetítéseken lehet majd követni az eseményeket, a többlet költségeket pedig majd a cég kigazdálkodja.

 

Szólj hozzá

fidesz önkormányzat pesterzsébet lehet más a politika lmp xx. kerület mach péter szabados ákos földesi gyula