2011. aug 02.

Közeledik a parlagfű virágzása - eső előtt köpönyeg

írta: Gergely László
Közeledik a parlagfű virágzása - eső előtt köpönyeg

Ismét itt a parlagfűszezon. Ennek a gyomnövénynek a pollenje egyre több embernél okoz allergiás megbetegedést, aminek gyógyítására a hagyományos medicina szerint jelenleg nincs lehetőség. Ezért kötelező a parlagfű irtása saját földünkön és természetesen az ingatlanunk utcafrontján is.

Azonosítás: Meglepő információ, hogy a parlagfüvet a hazai lakosság 70%-a (!) még mindig nem ismeri fel. Ezért fontos, hogy  megismerjük azt.

Irtás: A parlagfüvet még virágzása előtt érdemes irtani. Irtásnál célszerű gyökérrel együtt kihúzni, de amennyiben ez nem lehetséges, akkor a fűnyírás is jobb, mint a semmi.  Ekkor azonban erősebb hajtásokkal birkózhatunk meg legközelebb. Fontos, hogy a gyomtalanítást kesztyűben végezzük, mert a növény szára is tartalmaz allergén anyagokat. (A táskámban erre a célra zacskóba csomagolva mindig van egy pár.) Ha közterületen kis mennyiségben találjuk e gyomot, inkább ne várjunk másokra, mert a késlekedés akár a virágzásig is eltarthat, ez által jövőre sokkal jobban elszaporodik.

Bejelentés:  Parlagfűbejelentése a 06-80/204-355 -ös ingyenesen hívható zöldszámon lehetséges. A bejelentéshez szükséges adatok: pontos cím, vagy GPS-koordináta, és a fertőzött terület mérete, annak intenzitása, stb. Az internetes bejelentés a leghatékonyabb. További információk  (útmutató, e-mail cím stb.) itt találhatók ezzel kapcsolatban. Ajánlott a fertőzött területről fényképet is készíteni és beküldés céljából.

Más bejelentési lehetőség: Ha a parlagfűvel szennyezett terület lakóterületen van, akkor az érintett település közigazgatási határán belüli önkormányzat jegyzőjéhez, más esetekben az illetékes Földhivatalhoz kell fordulni.

 Feltérképezés: A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) a fertőzött területek nyilvántartása érdekében tematikus térképet készít. Az adatok beszerzéséhez felhívást tett közzé, amely itt található.

Szólj hozzá

közösség önkéntes egészség allergia parlagfű pollen tereprendezés szénanátha virágpor gyom