2011. aug 02.

Roma holokauszt

írta: Mach Péter
Roma holokauszt

Ma van a roma holokauszt emléknapja.
 
A Lehet Más a Politika az évfordulón tisztelettel hajt fejet a porrajmosban (pharrajimosban) áldozatul esett, összesen közel félmillió embertársunk előtt, akik közül több tízezret Magyarországról hurcoltak el a nácik és csatlósaik.
 
Augusztus 2-a a nemzetközi roma közéletben 1972 óta a holokauszt roma áldozatainak gyásznapja. 1944. augusztus 2-án a birkenaui cigánylágert egy éjszaka fölszámolták, közel háromezer cigányembert égettek el; nőket, gyereket sem kímélve.
 
A Nehru-parkban felállított emlékműnél tartott megemlékezésen az LMP pesterzsébeti csoportja is képviseltette magát.
 
E napon emlékezünk a pesterzsébeti áldozatokra is, ugyanis a hírhedt november másodiki roma-razzia érintette kerületünket is. Ennek keretében ugyanis Budapest környékén (Rákospalotán, Csepelen, Pesterzsébeten, Soroksáron, Kispesten, Pestlőrincen, Nagytétényben, Budakalászon, Újpesten) családostól, gyerekestől összeterelték a romákat a helyi csendőrségen, majd Óbudára a téglagyárba hajtották őket. Onnan november 8-án a budaörsi pályaudvarra kísérték és bevagonírozták őket.
 
Ez a nap is arról szól képesek vagyunk-e vélt vagy valós ellentéteinken túllépni, és a szolidaritást, az együttműködést, az integrációt választjuk, vagy az ellentétek elvadulása, a társadalmi széthullás, az elkülönülés fokozódik az országban!
 
Mi az előbbi mellett állunk!
 

 

Szólj hozzá

pesterzsébet lehet más a politika xx. kerület mach péter