2011. nov 11.

Szent Márton napja Pesterzsébeten

írta: Mach Péter
Szent Márton napja Pesterzsébeten

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét.
Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat. Szent Márton ünnepe hagyományosan a szegényekkel való törődés és a télre való felkészülés jeles napja, a felelősség ünnepe. Az ünnepi libasültet szokás megosztani a rászorulókkal, mert aki Márton napján libát eszik, az egész évben nem fog éhezni. A levágott liba szegycsontjából a tél hosszát és keménységét jósolták meg hajdan.
 
Egy nappal Márton napja előtt, november 10-én ülésezett Pesterzsébet képviselőtestülete.
Az ülésen az előterjesztés kapcsán Harsányi László JOBBIK-os képviselőtársammal együtt a Pince Ifjúsági Iroda megmentéséért szólaltunk fel először. A hivatal előterjesztése egyrészt a Pince megszűnését, másrészt a Máltai Játszótér átalakítását, működési körének megváltoztatását is jelentette volna. Ha a technikai koalíciónak sem esélye, sem értelme sincs ugyan a kerületben, az eset tanulságul szolgált arra, hogy egymástól távol álló politikai formációk tagjai is képesek közösen cselekedni helyi ügyek mentén. Felszólalásaink után Földesi Gyula alpolgármester úr jelezte, hogy egyetért velünk és a FIDESZ frakció sem támogatja a Pince bezárását. 
 
A vita második fele a csomag ennél költségeket tekintve jelentősebb részét érintette: a Nagy Győry István utcai Szociális Szolgáltató Központ, mint telephely bezárását, a feladatellátás átszervezését, és a Pesterzsébeti Szociális és Gyermekvédelmi Központ székhelyének átköltöztetését a Hajós Alfréd Általános Iskolába.
 
A vita egy hosszú és fárasztó MSZP-FIDESZ csörtével kezdődött (ki tette tönkre az országot és ki teszi tönkre a kerületet…), mely véleményem szerint a napirend témájához méltatlan volt. Ilyenkor érzi magát reménytelen helyzetben egy képviselő, mások munkahelyéről, meleg ebédjéről, idősek ellátásáról döntünk és eközben csak a cirkusszal törődünk.
 
Felszólalásomat ezért azzal kezdtem, hogy a Lehet Más a Politika képviselőjeként természetesen nem osztom a városvezetés nézeteit az átcsoportosításokkal kapcsolatban és véleményem szerint a költségek csökkentését nem elsősorban a szociális és az oktatási szférában kell megtenni, ráadásul rövid távú célokért (költségvetés egyensúlya) hozunk hosszú távra kiható döntéseket. Ez azonban egy ellenzéki képviselő véleménye, az egyensúly biztosításának felelőssége a többségi frakcióé, az előterjesztés azonban véleményem szerint a városvezetés szempontjai szerint sem elfogadható.
 
Ebben a helyzetben ugyanis két megoldás tűnik elfogadhatónak:
  • rendelkezik a kerület egy világos egészségügyi és szociális koncepcióval az elkövetkező négy évre (véleményem szerint nem, mert az elfogadott négyéves gazdasági program ezen fejezete nem erről árulkodik) és a koncepció mentén rangsorolja a fejlesztéseket (adott esetben az ellenkező irányú lépéseket).
  • fiskális szemlélet alapján csak a költséghatékonyságot tekinti elsőrendű szempontnak.
 
Az előterjesztés azonban a második szempontnak sem felel meg, az intézmény bezárással és átszervezéssel kapcsolatosan hatástanulmányt, kalkulációt ugyanis nem tartalmazott. Úgy mutat ki jelentős megtakarításokat, hogy a költségek között számos elemet nem szerepeltet és így nem a valós képet mutatja az előterjesztés.
 
Fentiek miatt kértem az előterjesztőt, hogy gondolja végig az ezzel kapcsolatos megjegyzéseimet és vonja vissza átgondolásra.
 
Talán Márton nap közelségének köszönhető, de a többségi frakció tagjai közül többen is figyeltek az általam elmondottakra és megdöbbenésemre egyetértő bólintások és pillantások érkeztek felém.
 
Szabados Ákos polgármester is jelezte válaszolni kíván a felvetéseimre, és bár néhány dologban nem értett velem egyet, azonos konklúzióra jutott. A hivatal az előterjesztést visszavonta átdolgozásra azzal a kiegészítéssel hogy a Pince Ifjúsági Iroda megszüntetésének tervét a testület elutasította, az semmiképpen nem kerül vissza elénk.
 
Így esett hát, hogy Szent Márton napja nem egy megszorító csomag hatályba léptetését jelenti idén sem Pesterzsébeten.
Szólj hozzá

fidesz önkormányzat esélyegyenlőség pesterzsébet szegénység márton nap lehet más a politika xx. kerület mach péter szabados ákos