2011. nov 15.

A mediáció szerepe az igazságszolgáltatási rendszerben

írta: Mach Péter
A mediáció szerepe az igazságszolgáltatási rendszerben

Hétfőn este elfogadta a parlament az LMP törvénymódosító javaslatát, amelynek köszönhetően a bűncselekmények áldozatai széles körben vehetik igénybe a közvetítői eljárást.  A mediáció számos előnnyel bír, ezért a párt szerint fontos, hogy minél hamarabb szerves részévé váljon az igazságszolgáltatási rendszernek.
 
Az októberi önkormányzati választásokon ez szerepelt a választási programunkban:
 
"Javasoljuk egy olyan szolgáltatás bevezetését, ami a mediáció technikáival segíti a konfliktusok békés megoldását és kiújulásuk megelőzését. A kerület foglalkoztasson mediátorokat! A mediáció az együttműködésen alapuló tárgyalásos konfliktuskezelés technikája, amelyet akkor használnak, amikor egy nyílt konfliktus szereplői már egyáltalán nem, vagy nem hatékonyan kommunikálnak egymással. Egy hajóban evezünk!"
 
Bár a kerületben a városvezetés egyelőre nem támogatja elképzeléseinket örömmel tapasztaltuk, hogy az Országgyűlés tagjainak többsége igen.
 
A mediáció bizonyítottan alkalmas arra, hogy jelentősen csökkentse az áldozatokat ért traumát, hiszen a bűncselekmények elszenvedői kibeszélhetik az őket ért megrázkódtatásokat, és az elkövető bocsánatkérése is megnyugvást hozhat. Sikeres prevenciós eszköz is, mivel az elkövetőkben erősíti a jóvátétel igényét és növeli a felelősségérzetet. Emellett az eljárás nagyon olcsó, tehermentesíti a bíróságokat és az ügyészségeket, valamint pozitívan befolyásolja a visszaesési statisztikákat.
Az LMP az érvek között sorakoztatta fel azt is, hogy a büntetőeljárás rendes menetéhez képest a közvetítői tevékenységgel jelentősen csökkenthetők az állam kiadásai, ugyanakkor tekintettel kell lenni a sértettek anyagi terheire is. Ezért mindenki érdeke, hogy az állam megelőlegezze az áldozatok számára a mediáció során felmerült költségeket.   
Az LMP szerint az elfogadott javaslattal az ország újabb lépést tett afelé, hogy a közvetítői eljárás beépüljön a magyar igazságszolgáltatási rendszerbe. 
 

 

Szólj hozzá

mediáció bűnmegelőzés