2012. sze 13.

Feladta a FIDESZ a 2014-es választásokat Pesterzsébeten?

írta: Mach Péter
Feladta a FIDESZ a 2014-es választásokat Pesterzsébeten?

Bejegyzés alcíme...

allamcsod.jpgA képviselőtestület 2012. szeptember 13-i testületi ülésének az utolsó pillanatban beterjesztett 26. napirendi pontjában foglalt javaslat szerint az eddigi folyószámlahitelt ingatlanfedezettel (zálogba csapnánk az új uszodát) biztosított adósságmegújító hitellel helyettesítené a kerület.

A folyószámlahitel sajátossága hogy az éves adóbevételek megérkezésekor visszafizethető volt, majd lassan újra felhasználta a kerület szinte kimerítve azt.

Az új hitelkonstrukció lehetőséget nyújt a regnáló városvezetésnek, hogy azonnal felélje azt a 600 millió forintot, majd 2014-ben az egekbe emelje a hiányt.

A történet legszebb része azonban a hitel törlesztési ütemezése:

az előterjesztés szerint a testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a fenti adósságmegújító hitelre vonatkozóan a nyertes banknál a hitel szerződés tervezet érdekében eljárjon és a 600 000 e Ft-os, 5 éves futamidejű, 1 év türelmi időt tartalmazó adósságmegújító hitel szerződés tervezet aláírja az Önkormányzat képviseletében.

Ismerős történet: az előző ciklus városvezetése által menedzselt kerületi kötvénykibocsátás első törlesztő részlete a választások utáni hónapokban vált esedékessé. A frissen megválasztott fideszes többség gazdasági és pénzügyi szakemberek nélkül, a kerület vezetéséhez szükséges kompetenciák teljes hiánya miatt képtelenek is voltak kezelni a problémát. Az elmúlt másfél év kisebb-nagyobb megszorító csomagokkal, létszámleépítésekkel, működő intézményeink leépítésével telt.

Az előző három ciklusban fejlődő kerület hihetetlen sebességgel épül le, a közbiztonság romlik, nevelési és kulturális intézményeink kivéreztetve. A kerület fideszes többsége - részben joggal - az előző ciklusok felelőtlen hitelfelvételeit okolja a nehéz pénzügyi helyzetért. A leköszönő – évekkel a választások előtt azt már feladó - MSZP-s városvezetés úgy adta át a város kulcsait hogy másnap már az ajtót verték a hitelezők.

A FIDESZ most ugyanígy jár el: miután népszerűsége mélypontra süllyedt és a kerület fejlesztési tervei is megbuktak megfutamodott. Nem az elmúlt évek hibáinek kijavítását és a bizalom helyreállítását választotta hanem lemondott Pesterzsébetről, lemondott a kerületben őket támogató, rájuk szavazó, neki bizalmat adó polgárokról. Elődjéhez hasonlóan eladósítja a kerületet, a törlesztést és rendrakást pedig meghagyja az utódjának. Feléli, amit lehet, majd lelép, utánuk a vízözön.

 

Szólj hozzá

hitel adósság FIDESZ Pesterzsébet