2013. jún 21.

Információk a segélyek felülvizsgálatáról

írta: Mach Péter
Információk a segélyek felülvizsgálatáról

közmunka.jpgPesterzsébeten is sokan most szembesülhetnek azzal, hogy azok, akik nem vettek részt legalább 30 napot közfoglalkoztatásban vagy kereső tevékenységben (pl. háztartási munka) vagy munkaerő-piaci programban vagy képzésben azoknak megvonják a segélyét.

Mivel a Pesterzsébet Újság és a kerületi hírportál is inkább az Obersovszky-díjra hajt a polgárok tájékoztatása helyett, a kérdéseknek magam jártam utána.

Vajon hány főt érintett egyelőre a kerületben a felülvizsgáltok során a szigorítás, illetve igaz-e a terjedő pletyka, hogy a felülvizsgálatok dömpingszerűen zajlanak mindenhol az országban?

A kérdéseimre kapott válasz szerint tavasszal Pesterzsébeten is dömpingszerű volt a felülvizsgálat, és az abban részvevők 11%-a került ki a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultak köréből a fenti indokkal.

Tisztelt Jegyző Asszony!

 

A településeken az arra jogosultak részére a jegyző állapítja meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra (FHT) való jogosultságot (egyik fő segélytípus). A jogosultság feltételeinek fennállását évente legalább egyszer felülvizsgálja a jogosultságot megállapító szerv

A felülvizsgálat során megnézik, hogy a felülvizsgálat időpontját megelőző egy évben a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultságának fennállása alatt a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő részt vett-e legalább 30 nap: közfoglalkoztatásban vagy kereső tevékenységben (pl. háztartási munka) vagy munkaerőpiaci programban vagy képzésben. Ha nem tud egyik dolog kapcsán sem 30 napot igazolni, akkor megvonják a segélyét.

 

Fentieket figyelembe az alábbi kérdéseket teszem fel Önnek:

 

1. Volt-e mostanában felülvizsgálati dömping, avagy a felülvizsgálatokra év közben folyamatosan, a jogosultak számát tekintve kiegyenlítetten kerül sor?

2. Mennyi felülvizsgálati eljárás zajlott le idén?

3. A felülvizsgálatok során a felülvizsgáltak jellemzően mekkora részétől vonják meg a segélyt a 30 napos kötelezettség nem teljesítése miatt?

Köszönettel:

Mach Péter

Pesterzsébet önkormányzati képviselője

Tárgy:tájékoztatás

Mach Péter Képviselő Úr részére

Tisztelt Képviselő Úr !

Az aktív korúak ellátásával, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatás felülvizsgálatával összefüggő kérdéseire az alábbiakról tájékoztatom.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban:Szt.) szabályozza az aktív korúak ellátására való jogosultság, ezen belül a foglalkoztatást helyettesítő támogatás jogosultsági feltételeit, a jogosultság felülvizsgálatára vonatkozó szabályokat, valamint a jogosultság megszüntetéseinek eseteit.

A Szt. 25. § (4) bekezdés b) pontja alapján a jogosultságot megállapító szerv a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság feltételeinek fennállását évente legalább egyszer felülvizsgálja. A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 7. § (3) bekezdés b) pontja alapján a felülvizsgálatot, első felülvizsgálat esetén az ellátásra való jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított egy éven belül kell megindítani.

Fentiek alapján a felülvizsgálatokat az év során folyamatosan, a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított egy év elteltével végzi az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Osztály (ESZGYO).

Az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CLXXI. törvény módosította az Szt. aktív korúak ellátására vonatkozó szabályozását. A változás alapján a rendelkezésre állási támogatás helyett bérpótló juttatás, a felülvizsgálat során a további folyósítás feltételeként a 30 napos munkavégzés teljesítésének követelménye került bevezetésre. Az átmeneti rendelkezések alapján a rendelkezésre állási támogatásra jogosult személyek aktív korúak ellátására való jogosultságát legkésőbb 2011. április 30-ig kellett elvégezni, a bérpótló juttatásra való jogosultságról határozatot hozni, részükre az új feltételeket előírni.

Az előző jogszabályi változásokból adódóan az év első negyedében az ESZGYO nagyobb számú - a kérdésben érintett - ügyirat felülvizsgálatát végezte el.

2013. május 31-ig a felülvizsgált iratok száma 391 volt, melyből 43 esetben a 30 napos munkavégzés nem teljesítése miatt került megszüntetésre a foglalkoztatást helyettesítő támogatás.

Budapest, 2013. 06. 21.

Tisztelettel:

Dr. Kiss Irén

címzetes főjegyző

Szólj hozzá

szociális segély Pesterzsébet ESZGYO foglalkoztatást helyettesítő támogatás.