2013. sze 11.

Környezetvédelem és családtámogatás együtt: mosható pelenka-program Pesterzsébeten

írta: Mach Péter
Környezetvédelem és családtámogatás együtt: mosható pelenka-program Pesterzsébeten

Új, a környezettudatos szülőket is előnyben részesítő családtámogatási program indulhat el az ősszel Pesterzsébeten. Holnap dönt ugyanis Pesterzsébet Önkormányzata a javaslatomról, amely egy környezetbarát, mosható pelenka-program bevezetéséről szól.

Jó döntés kellő időben: egy hosszú és nehéz döntéseken alapuló folyamat eredményeképpen, akkor kezdhetek bele a Párbeszéd Magyarországért képviselőjeként a munkába:

- amikor pont került arra, hogy a számomra is elfogadható együttműködési forma alakult ki az abban részt venni akaró pártok között megteremtve az esélyt a Nemzeti Együttműködés Rendszerének lebontására;

- s mindjárt olyan napirendi előterjesztésemet tárgyalja a képviselő-testület, amely a fenntartható és  igazságos családtámogatás egyik eleme lehet a kerületben.

Idén februárban az Átalakuló Duna-part blogján merült fel annak lehetősége, hogy a belvárosban már működő támogatási rendszert Pesterzsébeten is érdemes lenne megfontolni.

babapopós.jpgAz akkor beérkező javaslatoknak és lelkesítő támogató leveleknek köszönhetően nyáron benyújtottam, most pedig tárgyalni is fogja a testület az előterjesztést.


pelenka.jpgA kisgyermekes családok szerves és szervetlen hulladékának jelentős hányadát teszik ki a pelenkák, ha nem váltanak környezetbarát módszerre. A javaslat elfogadása esetén egy olyan program indítható el a kerületben, amely egyrészt csökkenti a kerület szemétterhelését, illetve a programban résztvevők ökológiai lábnyomát másrészt hosszútávon jelentős megtakarítást jelent a családok költségvetésében.

A javaslat készítésekor a kerületi kismamák, nagycsaládosok, babahordozós klubok, és környezetvédő, zöld csoportok javaslatait is figyelembe kívántam venni. Így a javasolt támogatási rendszer végleges formája a rendeletalkotási folyamat hivatali előkészítése után- kedvező testületi döntés esetén - az októberi ülésre készül el. Ha holnap támogatja Pesterzsébet Önkormányzata a program bevezetését, a fűtési szezon kezdetére valódi és fenntartható rezsicsökkentéshez jutnak a kisgyermekes családok.

Néhány érv a javasolt programban szereplő mosható pelenkák mellett:

- Környezetbarát, hisz nem termelünk több tonnányi szemetet egy gyermek felnevelése során, textil és nem műanyag van a gyermek popsiján, nincs benne zselésítő kémiai anyag.

- Olcsóbb, hisz sem elmenni nem szükséges hetente/havonta érte a boltba és hazacipelni, sem egy használat után kidobni. Lényeges megtakarítás érhető el a használatával az utazó pelenkákhoz képest, pláne ha több gyermekre tervezünk.

- Egyszerű a használata akár a feladását, levételét tekintjük, akár a vele járó „munkát, egyszerűen kezelhető, ami a tárolást/mosást illeti.

- A modern textilpelenkák több rétegűek, sokkal többet bírnak, Kényelmes a használata, hisz az eldobható papírbetétekkel ma már nem szükséges a széklettel „érintkeznünk", azt egyenesen a WC-be dobhatjuk.

A kezdeti beruházás viszont komoly költségekkel járó, forrásigényes feladat. A javasolt program erre nyújt megoldást: támogatást nyújt a nagycsaládosoknak és a szociálisan rászorultaknak a váltáshoz.

A javasolt pesterzsébeti program (felhasználva a VI. kerületi tapasztalatokat) egyösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt az Önkormányzat mosható pelenka beszerzésére azon Pesterzsébeten állandó lakcímmel rendelkező kerületi lakosok számára, akikre valamely alábbiakban felsorolt meghatározás illik:

a) Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül

b) Aki rendkívüli gyermekvédelmi támogatást kap

c) Aki nagycsaládban él (három, vagy több gyermeket nevel)

d) Akinek a gyermeke tartósan beteg

e) Akinek orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka használata .

A támogatást gyermek egyéves kora előtt lehet igénybe venni (a bevezetés időszakában két éves korig).

a) pontban meghatározott esetben a pelenka vásárlását igazoló számlán szereplő beszerzési ár 100 %-a, de maximum 60.000.-Ft

b) pontban meghatározott esetben a beszerzési ár 80 %-a, de maximum 40.000.-Ft

c), d) és e) pontjában foglalt esetekben a beszerzési ár 65 %-a, de maximum 30.000.-Ft

forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/2013/02/moshato-pelenkakeszlet-ingyen.html

Egyre több környezettudatosan gondolkodó szülő hajlik arra, hogy az egyszer használatos, eldobható pelenka helyett a moshatót részesítse előnybe. Pesterzsébet Önkormányzata a javaslat elfogadása esetén egyszerre csökkentené a kerületi kommunális hulladék mennyiségét és segítené a gyermekvállalást, javítana a nagycsaládosok életkörülményein a kerületben.pelenka 2.jpg

A határozati javaslat szövege:

Határozati javaslat:

Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határoz, hogy:

1) A környezetbarát, mosható pelenka programot indít be Pesterzsébeten. A program bevezetésével elő kívánja segíteni a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 6. §-ban meghatározott környezetvédelmi alapelvek teljesülését, valamint hozzá kíván járulni a gyermeket nevelő családok anyagi terhének csökkentéséhez. Ennek keretében egyösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt az Önkormányzat mosható pelenka beszerzésére azon Pesterzsébeten állandó lakcímmel rendelkező kerületi lakosok számára, akikre valamely alábbiakban felsorolt meghatározás illik:

a) Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül

b) Aki rendkívüli gyermekvédelmi támogatást kap

c) Aki nagycsaládban él (három, vagy több gyermeket nevel)

d) Akinek a gyermeke tartósan beteg

e) Akinek orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka használata .

2) Ennek érdekében október hónapban rendeletet alkot. 

3) A képviselő-testület felkéri a Polgármestert a szükséges intézkedések megtételére és a költségvetési fedezet biztosítására.

Felelős:           Szabados Ákos polgármester

Határidő:        2013. október 10.

A határozati javaslat elfogadása egyszerű szótöbbséget igényel.

Az előterjesztést tárgyalja:  

- Egészségügyi, Szociális és Ifjúsági Bizottság,(a bizottság hétfőn tárgyalásra alkalmasnak találta).

Az előterjesztést készítette: Mach Péter önkormányzati képviselő.

Szólj hozzá

környezetvédelem családtámogatás pelenka mosható pelenka Mach Péter